Thursday, 20 June 2013

mengapa ia muncul

sy seorg student nurse..1 ari tu..sy dtugaskn utk menjage pesakit yg mgalami hiv positif..aktiviti cm bese la,amek tekanan drh,suhu,nadi,penafasan..tp penafasan xleh nk kompom sgt sbb dia pn pki bntuan pnafasan..pg2 amek sume tu ok lg..bile nk dkt tghari je..

sy amek sume tu,dia xde respon..bdn dia sejuk je..mata pn xbkk..pggl pnye pggl..mmg sah..da meninggal..siap kapankn,antr kt bilik myt..sy pn lek..kbtln mse tu ari jumat..sbb sabtu ahd cuti..g la lek umah abg..sblm tdo tu..sy ade la trigt muke pesakit tu..ade terpikir gak..cmne azab dia..pastu tetibe ade 1 angin lintas..

bau hanyir n hamis..bau pesakit itu!!mmg bau dia..sbb sy mmg igt betol..walau pakai mask cmne pun..mmg bau dia! sy pn brani kn diri buka mata..sy tgk kat pntu..nmpk 1 lembaga berdiri tegak tgk sy..sy pun da xtau nk watpe lg..bace ape yg ptt n niat dlm ati..sy xbmksd nk fikir bkn2 n sy hnye tlg stkt yg mampu..sy tutup mata n bkk blk...lembaga n bau tu pun hilang..sy pn ape lg..amek selimot,tutup muke n tdo..fuhh~!!
READ MORE- mengapa ia muncul

jari jemari merayap

Kira-kira pukul 2.00 pagi saya terjaga apabila mendengar suara operator telefon radio teksi membuat panggilan. "Ada penumpang dari Bukit Antarabangsa nak ke Taman Tun Dr. Ismail, yang berdekatan, kawasan itu sila lapor...."
suara operator halus keluar dari alat komunikasi.

Tanpa berfikir panjang saya terus meyambut panggilan dan menyatakan sanggup untuk menggambil penumpang itu. Dari Jalan Hulu Klang saya masuk ke simpang Bukit Antarabangsa yang jalannya banyak selekoh tajam.

Malangnya, kira-kira lima minit kemudian operator memberitahu supaya saya tidak terus ke kondo tersebut kerana teksi lain
telah mengambil penumpang itu. "Dah dekat nak sampai ni," beritahu saya pada operator.

"Janganlah marah, saya pun tak tau. Teksi tu tak lapor pun, tiba-tiba aja beritahu dah ambil," suara operator membela diri.

"Okeylah saya pusing balik," kata saya, sedikit kecewa dengan apa yang berlaku. Sudah alang-alang ada di Bukit Antarabangsa lebih baik saya teruskan perjalanan hingga ke kondo tersebut. Manalah tahu kalau-kalau adalah penumpang lain. Jika tak adapun tak apalah, asalkan hati puas.

Sewaktu tiba di pondok pengawal, tidak ada sesiapa pun di situ. Kemudian saya buat pusingan U dan patah balik. Saya pandu kereta perlahan-lahan sambil menikmati pemandangan Kuala Lumpur dari lereng bukit. Di kiri dan kanan semuanya nampak gelap, hanya kelihatan bayang-bayang hitam pokok-pokok.

"Screeeeet!!!!!!!"

Tayar kereta berdecit apabila brek ditekan mengejut. Nyaris-nyaris saya terlanggar perempuan di tepi jalan yang sedang melambai-lambaikan tangan menahan teksi saya.

"Wow! Cantik seksinya cun melecun," sepontan keluar dari mulut saya apabila nampak wanita dalam lingkungan 20-an memakai gaun merah pendek. Gaun tanpa lengannya ketat hingga menampakkan susuk tubuh yang menggiurkan. Saya terpaku juga dengan keayuan gadis itu.

Saya turunkan cermin tingkap untuk bertanya. Gadis berambut panjang, hidung mancung, berkulit putih dan bermata galak itu tersenyum.

"Gombak," ringkas jawabnya dalam pelat Cina.
"Okey, boleh," jawab saya.

Gadis itu terus membuka pintu belakang. Aamak....! Minyak wangi apa yang dipakai hingga menusuk ke hidung.
Saya terus memandu menyusuri selekoh tajam jalan Bukit Antarabangsa untuk ke lebuh raya Hulu Klang kemudian ke Gombak. Sambil memandu saya sempat menjeling ke cermin, perempuan itu tersandar di kerusi dengan mata terpejam. Fikiran saya terus melayang memikirkan keberanian perempuan itu berjalan seorang diri di dalam gelap. Namun saya tidak berani bertanya kerana bimbang dituduh menyibuk.

Tiba-tiba terasa tengkuk saya disentuh jari-jemari. Sejuk seperti air batu. Saya tepis tangan gadis itu dan menyuruhnya duduk baik-baik. Namun tengkuk saya terus juga diraba dengan gaya menggoda. Saya tepis tangan perempuan itu.

"Cik, jangan buat macam tulah," kata saya.

Perempuan itu tidak mempedulikan kata-kata saya. Dia terus juga meraba dan membelai tengkuk, bahu serta rambut saya. Kali ini saya bersuara dengan lebih keras sekali gus memandang ke cermin. Saya merenung cermin agak lama kerana tidak pasti apa yang dilihat.

"YA ALLAH! Eh! Betul ke ni?" saya bercakap sendiri. Kemudian saya pasang lampu. Perempuan itu menyeringai, mukanya menggerutu. Mengalir darah dan nanah dari kudis-kudis di pipi, dagu dan dahi. Kelihatan kedua-dua matanya tersembul keluar.

Saya terus tekan brek sekuat-kuat hati, kemudian pusing stereng untuk berpatah balik ke pondok pengawal di kondo tadi. Jari-jemari berkuku panjang terus meraba-raba dan membelai tengkuk saya. Beberapa kali saya cuba membaca ayat Qursi tapi lintang-pukang tidak tahu yang mana harus dibaca dulu. Lidah saya kelu. Kemudian saya cuba pula baca Al-Fatihah pun sama juga, tak berjaya!

Kereta yang saya pandu sekejap ke tepi sekejap ke tengah. Saya bimbang jika jari-jari itu akan mencekik leher saya.
Saya tekan minyak sekuat kaki, supaya cepat sampai. Peluh dingin mengalir membasahi baju, rasa macam nak terkencing.

Lutut menggeletar, seluruh badan seram sejuk. Semakin laju kereta makin lebar perempuan itu tersengih di cermin. Hampir-hampir besi penghalang di pintu pagar kondo saya langgar.

"Tolong! Tolong!," saya menjerit sambil membuka pintu teksi sebaik sampai ke bilik pengawa. Malangnya saya jatuh terlelepok, kaki lembik tidak mampu untuk berdiri atau berjalan. Saya cuba bangun tapi tidak berdaya, terasa lemah seluruh badan. Saya merangkak pula.

"Tolongggggggggggg!" saya menjerit lagi sambil merangkak kemudian meniarap seperti askar untuk ke pondok pengawal yang jaraknya hanya dua meter. Dua orang pengawal keselamatan berlari mendapatkna saya. "Kenapa bang?" tanya mereka dengan muka cemas. Saya hanya menunjuk ke arah teksi.

Mereka segera ke teksi tertunduk-tunduk mengintai dari cermin tingkap, Yang kelihatan hanya wanita berambut panjang memakai gaun merah. Perlahan-lahan pintu belakang dibuka dan benda putih terbang keluar dari teksi. Pengawal lari lintang-pukang masuk ke bilik dan mengunci pintu.

Uwekkkkkk! Uwekkkkkkk!

Saya hanya memerhatikan kedua-dua pengawal itu termuntah-muntah. Tidak ada apa yang mampu saya lakukan kecuali memandang sahaja. Bau bangkai dari dalam teksi mula menyelinap masuk ke lubang hidung saya. Saya cuba tahan supaya isi perut tidak terburai tapi tidak mampu. Saya termuntah sama.

Malam itu saya tidak mampu untuk memandu. Semangat hilang langsung, tambah-tambah bau itu masih melekat di dalam teksi.
Menjelang subuh tiga orang kawan saya datang untuk membawa saya pulang. Teksi itu saya tinggalkan di kawasan berhampiran dengan pondok pengawal.

Sejak peristiwa itu, saya tidak berani mengambil penumpang di kawasan tersebut selepas tengah malam, walaupun ditawarkan bayaran berkali-kali ganda walaupun seribu ringgit keatas
READ MORE- jari jemari merayap

Rumah Hantu Indonesia, Menebar Ketakutan di Nusantara

jakarta - Mungkin Anda pernah lihat wahana rumah hantu di mal, baik Jakarta atau kota-kota besar lainnya. Inilah Rumah Hantu Indonesia, yang bertanggung jawab atas ketakutan dan teriakan seru pengunjung selama berada di dalamnya!

Biasanya wisatawan mencari wahana rumah hantu di dalam taman hiburan. Trans Studio Bandung dan Trans Studio Makassar misalnya, punya wahana Dunia Lain yang bikin bulu kuduk berdiri. Tapi siapa sangka, Anda juga bisa menemukan wahana rumah hantu di dalam mal atau acara-acara besar.

Jangan dulu menganggap remeh. Meski letaknya di mal atau tempat ramai, dijamin Anda tetap bergidik ketakutan. Sebuah lahan disulap sedemikian rupa. Ditutup triplek dan kain-kain, diisi oleh para aktor 'penghuni' yang siap memberi kejutan. Masuk ke dalam sini, Anda pasti lupa kalau di luar banyak orang!

"Rumah Hantu Indonesia berdiri tahun 2010. Sampai saat ini sudah 60 kali show di 4 kota besar Indonesia," tutur T Musri MD selaku pemilik Rumah Hantu Indonesia (RHI) kepada detikTravel, Rabu (12/6/2013).

Empat kota besar itu adalah Jakarta, Tangerang, Medan, dan Batam. Dalam satu bulan, lanjut Musri, RHI bisa melakukan 6 kali pertunjukan. Waktunya sama, kotanya saja yang berbeda.

Konsep wahana rumah hantu ini berbeda-beda di tiap pertunjukan. Misal pada Pekan Raya Jakarta (PRJ) 2012 silam, temanya adalah Misteri Hutan Indonesia. Saat ini di Batam sedang berlangsung pertunjukan bertema kapal hantu. RHI juga pernah membuat tema kereta hantu.

"Konsepnya berubah, tergantung ide yang muncul saja," tambah Musri saat diwawancara beberapa waktu lalu.

Di PRJ 2013 kali ini misalnya, RHI menggelar pertunjukan bertema Misteri Kerajaan Shambala. Bertempat di Hall E, wisatawan akan dibuat merinding oleh 3 rumah hantu yang berbeda yaitu Kerajaan Shambala, Kerajaan Balt, dan Mussimulator. Mau tahu pendapat pengunjung yang masuk ke rumah hantu Kerajaan Shambala?

"Persiapan nyali nggak ada artinya. Awalnya saya pikir, saya tahu apa yang bakal dihadapi di dalam sana. Tapi nyatanya saya teriak-teriak!" tutur Fatimah (22) yang mengunjungi PRJ pada Senin (10/6/2013).

Betapa tidak, para 'hantu' itu bisa datang dari arah mana saja. Entah dari atas, bawah, kiri, kanan, bahkan terus-terusan mengikuti sampai Anda keluar area tersebut. Selalu ada kejutan di tiap zonanya. Musri membocorkan, RHI menggunakan sound dan lighting system yang baik. Dekorasinya atraktif dan riil. Make up dan kostumnya juga keren.

Ke depannya, Musri berencana membuat wahana rumah hantu permanen. Tak hanya terbesar di Indonesia, tapi juga terbesar di seluruh dunia. Sampai saat ini, rumah hantu terbesar sedunia ada di Jepang.

"Rencananya tahun 2014 atau 2015. Mungkin di Ancol, karena banyak pengunjungnya," tambahnya.

Penasaran dengan wahana rumah hantu ini? Bagi Anda warga Jakarta bisa mengunjungi Hall E di PRJ. Dengan membayar Rp 25.000-30.000 untuk setiap rumah hantu, Anda akan dibuat ketakutan oleh para stunt berkostum hantu. Saat ini, RHI juga sedang menggelar pertunjukan di Mall Kepri, Batam.

"Waktu sampai di pintu keluar rumah hantu, saya nggak sangka bakal sesenang itu melihat cahaya terang. Eh tapi begitu mau keluar, tetap lho saya dikejar hantu!" kata Fatimah, antusias.
READ MORE- Rumah Hantu Indonesia, Menebar Ketakutan di Nusantara

Tuesday, 11 June 2013

bertemu dengan pocong


Dari beberapa hari ini, saya ingin sekali meluangkan waktu untuk menuliskan kisah nyata yang dialami kakak kandung saya. Kisah ini adalah cerita waktu kakak saya menduduki bangku Sekolah Dasar. Dan kenangan ini tidak akan pernah terlupakan dalam hidupnya. Kejadian itu tepatnya terjadi di samping rumah kami. Rumah yang penuh dengan tanda tanya dan misteri. Rumah bekas markas besar komplotan G 30 S PKI, dan rumah itulah tempat dimana mereka (maaf) dibantai satu persatu, sungguh kisah yang sangat menyeramkan dan sangat tak terlupakan.
Sejak itu, rumah itu menjadi rumah paling angker di desa saya. Rumah itu sangat luas halamannya, kiri dan kanan banyak pohon pisang yang sangat tak terawat, sementara di depan rumah itu terdapat dua pohon seri yang sangat rimbun dan besar. Dan tepat di pojok depan rumah itu terdapat pohon sukun yang sangat besar dan lebat buahnya. Pohon itu sangat terkenal dengan ke angkerannya. Banyak sekali cerita-cerita yang menyeramkan mengenai pohon sukun itu. Ada cerita yang pernah bertemu kuntilanak duduk di salah satu cabang pohon itu. Ada juga cerita pernah bertemu gendruwo, tuyul sampai sampai bertemu pocong. (Jadi merinding nih walau saya sendiri… hehe…)
Rumah itu sangat tidak terawat walaupun ada seorang ibu tua yang meninggalinya. Kata ibu saya, setelah (maaf) pembantaian itu, ibu yang meninggali rumah tersebut jarang keluar rumah lagi, dikarenakan kebencian yang mendalam terhadap warga desa yang telah membunuh suaminya. Dan kadang ketika ibu itu keluar rumahnya anak-anak kecil memangilnya dengan sebutan orang gila. Rumah itu nampak sangat gelap, hanya ada satu lampu di teras menerangi halamannya yang sangat luas. Masih teringat sangat jelas kejadian itu, kejadian yang membuat kakak saya mengalami trauma yang sangat mendalam. Waktu itu selepas sholat isya, kakak saya bergegas keluar rumah membeli minyak tanah dengan sebuah jurigen di tangan kanannya. Dengan mengajak beberapa temannya mereka berlari-lari kecil ke sebuah warung penjual minyak tanah.
Di perjalanan pulang, kakak saya berpisah dengan teman-temannya dan melewati rumah angker itu, seperti biasanya. Tapi pada waktu itu ada yang lain, terdengar suara yang sangat keras jatuh dari pohon sukun itu. Dengan spontan kakak saya langsung lari mengejar dan mencari buah sukun itu. Setelah beberapa menit kemudian, ketika kakak saya melihat buah sukun itu. Kakak saya mulai mendekat dan mendekatinya. Mendadak buah itu mengeluarkan asap yang sangat tebal dan terlihatlah sosok hantu pocong di depan matanya. Dengan sangat panik dan perasaan sangat ketakutan kakak saya lari, tapi anehnya kakak saya hanya bisa lari ditempat saja. Sesampai di rumah kakak saya menangis sambil memeluk nenek saya. Setelah beberapa jam kemudian kakak saya menceritakan kejadian itu dengan ketakutan. Dan trauma itu sampai sekarang belum bisa hilang dari pikiran kakak saya. Dimanapun kakak saya tidur, syarat utama adalah menyalakan lampu kamar tidur karena kakak saya sangat benci kegelapan. Itulah cerita nyata kakak saya bertemu dengan hantu pocong. Bagaimana dengan cerita anda?
READ MORE- bertemu dengan pocong

Rumah Hantu Terbesar Dan Paling Seram Di Dunia

Rumah hantu merupakan sebuah tempat yang dibina untuk memberi peluang kepada para pengunjung merasai pengalaman seram. Walaupun pada asalnya rumah hantu ini dibina untuk sekadar hiburan sahaja, namun ada juga yang menganggap ia tempat yang paling menyeramkan. Sebuah rumah hantu yang terletak di negara matahai terbit, iaitu Jepun ini telah diakui oleh Guiness Book of Record sebagai rumah hantu terbesar dan paling menakutkan di dunia.

Bangunan usang ini telah diubahsuai menjadi rumah hantu dalam tema hospital. Berbeza dengan rumah hantu biasa di Taman Tema (theme park) atau Fun Fair, rumah hantu ini tidak memiliki jalan atau laluan yang sudah ditetapkan.

Para pengunjung terpaksa berjalan sendirian atau dalam kumpulan 2 – 3 orang untuk menuju ke pintu keluar. Di dalam rumah hantu ini juga terdapat banyak pintu atau tingkap yang terpaksa dibuka secara manual oleh pengunjung. Selain hiasan dalaman yang mengerikan, rumah hantu ini juga dipenuhi oleh para pekerja yang berdandan ngeri seperti hantu sebenar. Bukan sekadar mengerikan pada pandangan mata, rumah hantu ini juga mempunyai bau menusuk hidung para pengunjung.

Bangunan rumah hantu ini mempunyai laluan sepanjang 700m yang penuh dengan lorong-lorong kecil yang boleh membuatkan pengunjung tersesat. Sekiranya pengunjung tidak sesat, masa lebih kurang 50 minit diperlukan untuk keluar dari bangunan tersebut.

Untuk menambahkan rasa takut pelawat, sistem audio yang terdiri daripada suara teriakan, suara langkahan kaki dan lain-lain dipasang dalam bangunan itu.

Kerana terlalu menakutkan, ramai pengunjung yang terluka kerana terjatuh dalam bangunan hantu itu. Berikut adalah di antara gambar-gambar yang menyeramkan di rumah hantu tersebut 
:





READ MORE- Rumah Hantu Terbesar Dan Paling Seram Di Dunia

Monday, 10 June 2013

KLIA Dikatakan Berhantu?

Tiada siapa dapat menafikan bahawa KLIA antara lapangan terbang yang dianggap terbaik dunia sehingga menerima banyak anugerah. Namun ada cerita yang kurang enak didengari. Biarpun kesahihannya diragukan, cerita ini mula tersebar. Cerita yang dimaksudkan di sini adalah tentang misteri beberapa tempat di KLIA dikatakan berhantu dan berpenunggu. Kisah di bawah ini diceritakan mengikut lokasi-lokasi yang diceritakan oleh beberapa orang yang dipercayai ‘bertemu’ dengan lembaga misteri. Ikuti kisah di bawah ini.
klia_interior
Nampaknya ramai juga minat dengan cerita mistik dan misteri. Jadi atas permintaan ramai, kami akan terus mencari sumber cerita-cerita misteri dan akan cuba untuk sampai kan sekurang-kurangnya 3-5 entri setiap minggu. Jadi hari ini, kami ingin berbicara tentang KLIA, Lapangan Terbang Penuh Misteri. Sebelum nak berbicara cerita misteri dan sejarah tempat ini. Sebenarnya, (merujuk pada sumber) tapak lokasi ini merupakan sebuah kawasan Orang Asli dan juga terdapat Ladang Kepala Sawit. Walaupun banyak bantahan tentang pembinaan Lapangan Terbang ini, akhirnya ianya siap dibina dan beroperasi dengan cemerlangnya.
Sejarah KLIA dari Wikipedia :
KLIA akhirnya dibuka secara rasmi pada 27 Jun 1998. Lapangan terbang ini boleh menampung sebanyak 35 juta penumpang setahun dan 1.2 juta tan metrik kargo dalam fasa pembinaannya sekarang. Lapangan terbang ini telah menduduki tempat yang ke-13 di dunia dari segi bilangan penumpang asing di mana sebanyak 24,129,748 penumpang telah menggunakan lapangan terbang ini pada tahun 2006. Pada tahun yang sama, lapangan terbang ini juga telah mengendalikan 677,446 tan metrik kargo untuk menduduki tempat ke-30 di dunia dari segi pengendalian kargo.Lapangan terbang ini berkonsepkan “lapangan terbang dalam hutan dan hutan dalam lapangan terbang”. Keadaan ini dapat memberi ketenangan kepada penumpang dan memperkenalkan suasana hutan Malaysia kepada pelancong luar negara.
Semua cerita ini boleh didapati di forum CARI tetapi kami cuma ambil dan kategorikan kawasan-kawasan di KLIA yang mereka di forum nyatakan supaya lebih senang untuk dibaca :
Bilik Maintenance Staf KLIA
-kat dlm maintenance kita org..dah ada ramai gak jumpa..yg nie member aku perempuan dia pernah nampak masa keja shift mlm.ni masa tido la sbb we all on standby if xde problem system boleh la tdo sampai pg..yg member aku jumpa nie budak lelaki yg sorang jumpa kat hujung tilam tgh duk mencangkung ngadap dia kat area kelopak mata tu putih mcm lotong tu..yg sorang lagi sama gak tp betul kat tepi tilam sederet gn kepala member aku nie..member tercelik mata nk pusing masa tido tp tetiba benda tu jenguk betuk2 kat muka member aku nie..yg member nie terus bangun kejut member yg 2 org lg shiftmlm tu suh alihkan tilam terpaksa tido dekat2 gn budak2 lelaki…lepas dia baring kat bahagian lain masa dia org nk lelap balik dengar org jln berlari2 kat tp tilam.member yg lelaki ni suh sume bangun alihkan tilam dr menegak kena melintang lps tu baru ok..benda tu xkacau..
yang pengalam aku sendiri masa mula2 keja kt klia bila tido mlm asyik dengar tapak kaki org jln jer.lps tu pintu bilik maintenance asyik ada org kuar masuk..kita org bila ada org komplain pasal system problem mesti dia org akan cal dulu so we all akan p kat tempat system tu la..yg nie xde org komplain tp pintu tu asyik bukak tutup jer..lps tu benda tu suka jln kat tepi tmpt aku tido..aku tido kat belakang kat area locker…mula2 ingat member asyik amik brg dlm locker..bila tanya member dia kata mana ada bangun pon..xlama lps tu ramai pulak member2 opis duk citer pasal benda nie memang dah lama,…sekarang bila tdo kat bilik tu time shift mlm mesti aku selubung terus gn selimut lps tu tutup muka terus gn bantal.xnk tgk benda2 tu…sbb aku tdo kat tmpat yg member aku jumpa “benda” tu
Gate C
C34 : hmm… penah gak berkampung kat klia tu sbab ada event kena pi sambut delegates dari luar. kul 3 pagi gi jemput org kat gate. kitorang dapat special pass bole pegi sambut kat gate. ada gak ground crew yg citer gate paling hujung C34 ke apo ntah, kengkadang menda tu kaco diorang masa nak prepare gate tu. :L tapi mmg seram laa kul 3-5 pagi tu manusia kurang time tu.
-C21 : mmg kat sat tu sunyi coz biasa pas kul 3 camtuh xde kapal sgt pon..dah tu kdi2 pon kul 1 camtu dah tutup kec ada la 2-3 cafe yg buka..tingat xperien member aku 5-6 tahun lepas. dia keje dept acc utk kedai duty free..opis dia kt atas gate C21, keje dia kira & record total sale for the day so mlm tu nak jd citer dia kena keja sorang coz partner dia cuti, xde org cover..da setel kira2 duit & wat report sumer dia pon standby r nak tdo .(nama dia za)..x lm lps dia lelap tu tetiba dgr suara panggil – ‘za..oh za..’ dia punya la cuak..dah sah2 dia sorg jer dlm opis tu, so dia senyap jer la di balik selimut..lm gak sore tu dok panggil2 dia last2 dia dgr sore tu ckp ‘tido ker..xper lah bye..”..xtdo dia dlm opis tu,trus g surau coz kdg2 ada gak makcik cleaner tdo kt surau tu.. aku dgr dia citer pon meremang..apa taknye siap tau nama tuh..agaknya dah mmg port dia kot opis tu, hari2 org yg sama keje spi tau nama kwn tu..
-C17 : Teringat dahulu semasa kerja dengan malaysia airports niaga.Keja pulak ader shift.Pastu kadang jaga kiosk kat gate C21 atau C17 seram giler:mad: Pastu nak dijadikan citer,ader 1 malam tu sebelum puasa tahun 2007.Aku nak balik dah tgh kemas2 gondola lepas recount duit.Pastu aku g la jumpa mmber aku kat kedai Dunhill..menuju gate C31-C37,masa tu flight Cathay Pacific CX0057 dah 1 jam lebih boarding.Pas g jumpa member aku tuh aku pun g lah toilet near travellator tuh.Aku tgk takder orang lengang gile floor tu:mad:gate pulak sume dah closed.Kuar toilet tu aku terdengar org koll nama aku dari mezzanine floor satellite.Aku tgk takder orang masa tu restaurant Rimba tu pun takder orang…seram gile.
Jalan Raya Sekeliling KLIA
-yg ni plak diceritakan oleh member baik ev…citer ni pon dh lama, tp time tu klia dh buka dh…terjadi kat sedara dia….ev x ingat sedara dia yg pompuan yg laki tu…ev andaikan yg pompuan lah….citernya, tetiap pagi around 3-4 am, sedara dia akan antar asben dia gi keje kat klia tu, bwk anak2 diorg yg tgh tido skali (2 org) letak kat seat blkg…ada 1 pagi tu, on da way nk balik umah(pas dh antar asben dia),tetiba sedara dia tgk ada sorang pompuan rambut panjang duduk kat seat sebelah dia sambil perhati dia….mmg dia kecut giler…tp dia maintain bwk keta tu….sepanjang perjalanan sampai kat umah pompuan rambut panjang tu still dok perhati dia…waktu dia buka pintu gate umah pon, pompuan tu ada lam kete lg dok perhati dia….dia bwk kete masuk umah pun, pompuan tu camtu gak….then, dia pas dia bwk anak2 dia masuk umah, dia mengintai kat tingkap nk tgk pompuan tu ader lg ker tak….x silap lama gak dia tggu, tgk2 pompuan tu menghilang ikut bumbung keta….
-Sebenarnya bukan pengalaman member aku je, tapi aku ada jugak masa tu, dalam satu keta dengan 2 orang member aku. lepas lepak kat bukit tinjau (bukit dekat dengan KLIA untuk tgk kapal terbang turun naik), kami balik ke rumah kawan aku kat sepang. On the way balik tu, dok rancak berborak, radio plak member aku saje kuatkan..masa lalu kat jalan KLIA tu (aku tak hengat kat area mana, tapi berhampiran dengan KLIA), ada kain putih lintas depan kereta kami..memang jelas nampak kain putih macam dok berkibar lalu depan cermin kereta kami.kebetulan aku dok kat belakang, 2 orang lagi member aku dok kat depan, nampak kain tu..terdiam aku jap.ingatkan aku sorang je yang nampak, member aku yang drive tu pun nampak jugak.tu sbb dia tiba2 padamkan radio keta. member aku yg sebelah dia ni, masa kejadian dok toleh blkg borak dgn aku..tu sbb dia tak perasan..lepas je kejadian tu, aku dengan member aku(yg drive) senyap..member aku lg sorang ni pelik sbb tiba2 kami senyap..
Ingatkan lepas dari tu dah tutup buku..tapi malam tu masa aku tido reramai dengan member aku kat ruang tamu, aku dengar member aku(yg drive) tu dok berdialog dengan ‘seseorang’..aku tak dapat tangkap bahasa ‘seseorang’ tu..walhal dua orang yang berdialog tu datang drpd orang yang sama iaitu member aku(yg drive). ‘seseorang’ tu tak sama macam suara member aku, garau skit. aku agak la bahasa yg ‘seseorang’ tu cakap mcm bahasa orang asli. ntah kenapa aku rasa mcmtu..yg aku dengar drpd suara member aku, “aku tak kacau engkau”..member aku siap baca surah hape ntah masa dialog tu..
esok pagi aku tanya member aku, dia sedar tak malam tadi? dia kata tak..Alhamdullillah, lepas je kejadian tu, takde benda-benda yang pelik jadi..
Parking Underground KLIA
-ada org sudah jumpa antu apek kat parking klia mintak duit kecik nak bayar parking…siasat punye siasat, rupa2nya apek itu sudah mati bunuh diri kat area situ dgn terjun bangunan (kalo tak salah laaa..) & org yg bernasib baik aje akan ditegor apek ni…
Gate 2
-ustaz ismail kamus dtg klia neh buang hantu kat gate G2…hantu tuh tinggal kat gate G2 tapi kalo mlm2 dia suke kacau staff2 mas yg duk kat ofis hospitality yg kat sblah gate G2 tuh…dia usik2 telinga pastu cuit2 lengan staf2 dlm tuh…kalo u ols dengar citer member aku tuh sure korang pon meremang bulu roma…..:L
Aerotrain KLIA
-hujung thn lepas member aku nak masuk bertugas blk kat satelit lepas ambik time rehat…dr mtb ke satelit kan kene naik aerotrain kan…dia duk dlm gerabak tgh….bile lalu kat terowong dia toleh kat seat kat hujung gerabak lagi 1 dia nampak sorang lembaga duduk tundukkan kepala…rambut panjang sampe kaki…duduk keras x toleh kiri kanan….membongkok..member aku neh trus baca segala mcm ayat2 quran yg dia ingat…dan trus x pandang balik kat tempat mende tuh duduk….aerotrain stop jek kat satelit trus dia berlari keluar…..
Surau dalam waiting Hall (ntah gate mana satu)
-Cite ni experience aku mase skolah dulu2 … aku kalo cuti pendek2 balik umah naik flight je … skolah jauh kt kelantan nun … so ade skali tu … aku nye flight pagi … kul 7 lebey kalo x silap … so awal2 lagi kena check in la … ari tu aku balik sorg2 sbb aku x balik time cuti balik bermalam (dak2 mrsm bese nye x ley balik ujung minggu kecuali cuti balik bermalam) … ada family emergency time tu …
Sebelum subuh parents aku da anta aku gi KLIA … aku ni dulu2 kalo time nk balik asrama … aku nk cepat2 check in sbb kalo lame2 tunggu ngn family aku rase sedey2 … hehehe … bese la x biase dok berjauh ngn family sblm ni … kalo KLIA tu da check in … pagi2 sunyi … walopn time tu da lebey kurang time subuh … still x de org … pas da check in … aku lepak kt surau yg kt dlm tu … tp mase aku solat subuh … something yg aneh ar berlaku … aku cm dengar bunyi paip terbuka cm oprg berwudhu’ … pastu mase aku rakaat kedua … aku dengar org takbir “Allahu-Akbar” nk start solat n sentuh bahu aku cm masuk masbu’ nk solat berjemaah la … aku pun cm lek2 je la … smayang cm bese … imamkn la ‘org’ tu … tp bile aku bagi salam … aku tgk x de sape sebelah or belakang aku :funk: :funk: :funk: :funk: …
Aku ni ape lagi … cepat2 baca doa … terus kuar surau tu … cm kelam2 kabut ar … pastu mase aku kuar … ade org masuk surau tu … staff klia kot sbb pakai uniform … dia tanye nape aku kelam kabut … aku x sempat nk ckp ape2 … dia terus senyum … ckp “pagi2 ni bkn manusia je yg bersolat … jin Islam pun ada dik” … aku senyum kambing je la … pas da siap2 pakai kasut … aku terperasan aku tertinggal 1 beg dlm surau tu … aku masuk balik nk amek … tp surau tu da kosong … brader yg tegur aku td tu pn da x de … so sape yg ckp ngn aku td
Jungle Walk (Bilik Intai)
area taman tu namanya jungle boardwalk. menurut urban legend yang diceritakan oleh kawan ash, kat situ ada kubur orang asli yang tak boleh dipindahkan. so diorang buat la cam konsep taman dalam airport :lol:taktau la kebenaran citer ni api awal tahun aritu memang jungle boardwalk ni ditutup sebab ada kes histeria. skang ni baru bukak balik. tapi memang are kat bangunan satellite ni feymes di kalangan staf KLIA sebagai building paling berhantu. kalau staf2 yg penah keje floor kat sini dulu citer memang seram kalau syif malam kat sini especially bila takder flight. tersangat la sunyi dan bermacam2 penampakan ada ;P
Tingkat 5, Tempat Berlepas.
lagi satu kisah benar yang diceritakan oleh sorang senior staf. hehe. kalau korang perasan la kan, kat level 5 main terminal building tu ada cam malaysia airports buat exhibit sikit (structure kaler oren kat gate 3/4 tuh). dulu ada satu gambar kat situ, boleh tengok cik pon. gambar tu gambar salah satu air terjun kat malaysia ni pastu punyala feymes gambar cik pon ni sampai ramai gila org nak tengok tiap2 hari.
tapi skang ni diorg dh tukar gambar tu sebab macam dh jadi rusuhan plak. staf yang citer kat ash ni cakap dia sendiri pegi tengok gambar cik pon tu. memula memang tak perasan tapi sekali bila dh ‘nampak’, memang seram giler. sebabnya cik pon tu betul2 pandang kamera so memang cam cik pon tu tengah tengok kita la. sampai ada yang histeria katanya.. :L teringin gak ash nk tgk gambar tu tp xder sapa tau mana pg dah. structure tu still ada tp gambar semua dah totally different skang :(
Bilik Satelit
Satu kes lg mmbe aku nmpak ada sorang bdk lambai2 kat dia dari jauh dkt celah pintu, lorong kemana ntah. Pelik jgk mcm mana bdk bole masuk satellite lg2 tpt kawasan larangan. Apatah lg tgh2 mlm masa tu. Mmbe aku pn kejar la bdk tu.. Bila smpai situ bdk tu dh hilang. Mmbe aku masuk la lorong tu, mmg sunyi giler la(aku pn x pnah lalu situ) bilik2 yg ada dlm tu sumer dah x beroperasi. Sorg staff engineering yg kebetulan lalu berdekatan area situ bgtau, hantu bdk tu la yg byk mengganggu staff2 dlm bilik tu bbrp thn dahulu. Apalagi, terus demam mmbe aku 3hari..
p/s : kesahihan cerita tak dapat dinafikan. Tetapi banyak lagi sebenarnya cerita di KLIA ini seperti antaranya depan KFC tetapi ceritanya agak kurang releven. Jadi apa-apa korang jangan rasa takut, kuatkan iman anda.
sumber: facebook.com/100005592674036 (Incik Mohd)
READ MORE- KLIA Dikatakan Berhantu?

Wanita Ini Bunuh Dan Makan Daging Suaminya

Seorang perempuan dari Filipina telah membunuh banyak orang dan menyimpan daging mereka dalam peti sejuknya, dia sangat menikmati memakan daging manusia. Dia juga berkata bahawa dia telah banyak membuat pesta untuk saudara dan rakan-rakannya.

Dia memberikan mereka daging manusia tersebut untuk dimakan tanpa pengetahuan mereka. Rakan-rakannya mengatakan bahawa daging yang dimasak wanita tersebut sangatlah enak tapi mereka tidak tahu daging apakah itu. Beberapa dari teman-temannya tidaklah tahu bahawa mereka akan menjadi sasaran wanita itu selanjutnya.
Yang mengejutkan adalah wanita tersebut mengaku telah membunuh suaminya juga dan memakan dagingnya. Tapi untunglah aksi wanita tersebut telah diketahui oleh pihak yang berwajib.
READ MORE- Wanita Ini Bunuh Dan Makan Daging Suaminya

Sunday, 9 June 2013

Misteri Alam Bunian part terakhir



Ok hadiah dan kejutan yg aku maksudkan  adalah gambar2 tempat kejadian yg berlaku dalam kisah Misteri alam bunian.. khas buat korang yg mengikuti kisah ini.. gambar2 dibawah ini aku ambil pada 14 hb febuary 2012.. bertempat di sekitar rumah akak aku.. okey tanpa membuang masa mari kita lihat.... 

Disinilah dikatakan tapak pondok usang yg dilihat oleh anak hj amin itu.. bersih berbanding kawasan disebelahnya yg bersemak..



Ini kawasan sebelahnya yg bersemak...



dibawah rumah ini pula dikatakan terdapat banyak mahluk halus yg tinggal.. benarkah?? 



Dikawasan halaman rumah ini pula tempat  zana selalu bermain basikal bersama2 kawan mistik nya itu...




Zana.. seorang budak yg periang,peramah dan selalu tersenyum bila ditegur.. tiada siapa yg menyangka budak ini boleh melihat benda2 halus yg kita tak nampak...


Di ruang tamu ini seringkali terdengar bunyi lantai dipijak seperti org sedang berjalan..prappp, prappp, prappp. bunyinya...


Dari arah sinilah shahirah terdengar org sedang menyangkul tanah diikuti suara tangisan yg tersedu2...


Yg last ini rombongan kami bertandang untuk meyiapkan kisah misteri alam bunian

Ok itu sahajalah yg dapat aku hadiahkan buat korang yg setia mengikuti kisah ini, jika korang peminat kisah mistik nantikan kisah yg akan aku paparkan tidak lama lagi.. tunggu.....


sumber: http://blognasirhamzah.blogspot.com/2012/02/misteri-alam-bunian-part-terakhir.html
READ MORE- Misteri Alam Bunian part terakhir

Misteri Alam Bunian part 4



Orang ramai sudah mula bertandang kerumah hj amin.. masing2 menikmati juadah yg disediakan oleh orang kampung.. hj amin pula sibuk bersalaman dengan tetamu yg datang dan pergi, begitulah setiap kali ada majlis perkahwinan, saudara mara, sahabat handai dan org kampung akan datang meraikannya majlis tersebut...

Jam tepat menunjukkan pukul 12 tengari.. dalam sibuk hj amin melayan tetamu yg hadir, tiba2 dia disapa oleh seseorang.. dari raut wajahnya tidak dikenali oleh hj amin.. dahi hj amin dan isterinya berkerut2 mengingati siapakah tetamu perempuan yg berdiri di depannya..mulut hj amin pula seperti terbungkam hendak bertanya,perempuan itu hanya tersenyum dan bersalaman dengan isterinya lalu pergi tanpa sepatah kata...

Dari jauh ternampak seorang lelaki tua menunggu tetamu perempuan tadi.. tiba2 hj amin teringatkan sesuatu, lalu matanya tetap tertumpu pada arah pasangan itu.. selepas mereka melepasi parit depan rumah hj amin, dengan tiba2 pasangan itu  terus hilang dari pandangan matanya..hj amin seperti tidak percaya.. digosok2 matanya berkali2 tapi memang benar, matanya tidak menipu.. pasangan itu ghaib begitu sahaja..

"Heh! kau tengok siapa tu?'' hj amin tersentak dari lamunannya.." ''eh..tak ada apa2..terima kasih ye sbb datang''... hj amin tersipu2 malu depan tetamu yg menyergahnya.. isteri hj amin pula sibuk bersalaman dgn tetamu lain yg ingin pulang... dengan pantas hj amin menarik tangan isterinya, " mak aji, awak nampak tetamu yg datang tadi?? hj amin bertanya pada isterinya.. " tetamu yg mana bang aji?? yg perempuan tadi tu ke?? "yelah".. jawab hj amin... awk kenal dengan dia?? " sy tak kenal dia pun bang aji, sy ingat kawan abg aji tadi" kenapa bang aji?" isteri nya kehairanan... hj amin pula tediam seperti org sedang memikirkan sesuatu..

setelah selesai majlis itu, hj amin memanggil isterinya.. ''awak ingat tak masa sy hantar kad jemputan di sebelah rumah haron tu??'' hj amin bertanya pada isterinya.. "ye, kenapa bang aji?'' jangan2 dia tak orgnya?? sebab lepas saja parit depan rumah kita tu, sy tengok dia terus hilang macam tu je''.. terang hj amin kepada isterinya.. tapi isterinya pula tak percaya dengan apa yg dikatakan oleh hj amin..

''kalau awk tak percaya apa yg sy cakap, mari kita tengok duit sumbangan dari dia'' hj amin memberi cadangan.. ''mana lah kita nak cari duit tu bang aji, kan dah bercampur dengan duit org lain''..mak aji pula menyampuk.. lalu mereka berdua pun carilah duit sumbangan dari tetamu misteri tadi...



Tiba2 mak aji terkejut melihat duit yg dipegangnya.. seperti org kebingungan, di pusing2kan duit kertas rm10 itu.. duit kertas yg dipegangnya ada kesan terbakar dan terlalu buruk.. berbeza dengan duit2 lain yg ada.. hj amin terkejut... hatinya pula kuat mengatakan yg duit itu dari tetamu misteri tadi, duit itu pula dibalut dengan kertas yg sangat lusuh... mereka berdua hanya memandang sesama sendiri dengan penuh kehairanan... 

Firman ALLAH yg bermaksud;

''Dan diantara kami (jin) ada yg islam dan ada yg menyimpang dari kebenaran. siapa yg islam, maka mereka itu telah memilih jalan yg lurus''.. (surah al jin, ayat 14)

..TAMAT..
READ MORE- Misteri Alam Bunian part 4

Misteri Alam Bunian part 3



''Mak!! mak!! kawan zana nak pinjam telekung lah, kawan zana nak solat'' zana memanggil ibunya yg baru sahaja selesai solat.. ''mana kawan zana tu mari tunjuk dekat mak''  jawab ibunya hendak menduga.. zana pula seolah2 menarik tangan kawannya itu.. '' ala, dia malu lah mak dia taknak jumpa mak'' zana kemudian berlalu pergi...





itulah salah satu gangguan yg dialami oleh zana, anak saudara aku.. zana boleh melihat benda2 yg kita tak nampak dengan mata kasar.. kadang2 zana rasa dia sentiasa diekori sesuatu.. ada yg ingin berdamping dengannya.. kesian zana, emosinya seringkali terganggu dek kerana gangguan itu...


ada sekali akak aku terdengar zana berbual2 sorang diri di halaman rumah..''Awak jangan lah naik..badan awak dahlah berat.. zana tak kuat nak kayuh basikal ni'' tiba2 bulu roma akak aku meremang bila mendengar perbualan zana.. masa itu akak aku sibuk menyapu sampah.. terus akak aku tanya dengan sapa dia bercakap?? '' ni... budak ni kawan zana, dia dah lah berat, nak tumpang basikal zana pulak mak.. jawab zana.. budak kecil yg belum tahu apa2.. '' wei!! tolonglah!!!... jangan ganggu anak aku!!.. kau pergilah jauh2.. dan sepantas kilat akak aku menarik zana masuk ke rumah... zana pula ketawa dan mengejek2 kawan dia tu.. '' ''padan muka kena marah dengan mak aku...hahaa...'' banyak lagi benda2  yg pelik zana boleh lihat..tapi tak semua yg diceritakan kpd kami.. kadang2 zana termenung sendiri.. melayan perasaannya... entah apa yg difikirkan...




adakala akak aku rasa tertekan dengan gangguan yg dialaminya, ada masanya juga dia rasa seram yg amat sangat, tapi bila di fikirkan yg dia sama2 mahluk ALLAH, akak aku redha.. pernah ketika akak aku tidur dia rasa katil dia seperti ada orang sedang duduk.. cepat2 dia keluar dari bilik tu... pada hari yg lain pula bila akak aku di dapur nak memasak, akak aku terbau aroma kopi yg sangat harum, sedangkan akak aku tak ada pun bancuh kopi?? akak aku hanya diam dan buat tak tahu saja..


gangguan ini penah kami alami ketika berkunjung kesini.. yang paling kerap kami dengar orang sedang berjalan.. ''prap, prap, prap'' bunyi lantai dipijak.. sedangkan masa tu tiada siapa pun di atas.. pelik, tapi kami dah faham dan kami buat tak tahu.. ''biar jelah dia nak tumpang lalu'' kata mak dengan nada berbisik...




aku pernah sekali diganggu masa tidur..aku paling suka tidur dekat rumah atas sebab sejuk je..maklumlah rumah kampung.. masa baru aku nak terlelap tu aku terasa yg ada orang berjalan kat tepi tilam aku.. aku dah rasa lain macam, tak berani pula aku nak tengok sapa dia..aku cuba baca apa yg patut...dah lama sikit, aku jeling2 sekitar ruang tu tengok takde saper2...huhuu...badan dah rasa seram sejuk jer, dah lah gelap.. nasib baik dia tak kacau lebih2... kalau tidak tak tahu lah...


tak terkecuali anak saudara aku yg bernama shahirah.. masa tu dia tidur dibilik bawah.. orang lain dah tidur, dia pulak terdengar org sedang menyangkul tanah, serta orang sedang menangis.. sayup2 di tepi tingkap bilik... sampai ke subuh orang semua bangun dia menangis mintak tolong teman pergi toilet..hari dah siang barulah dia ceritakan semuanya pada kami.. lepas kejadiaan tu dia dah taknak ikut kami jika kami ke sini... trauma katanya..


pernah juga akak aku memanggil seorang ustaz untuk tengok2kan rumah dia.. bila ustaz tu datang, dari jauh ustaz tu dah rasa ada yg tak kena.. apa yg ustaz tu katakan setelah tengok2kan rumah ni?? yg membuatkan kami terkejut, ustaz tu beritahu akak aku, rumah akak aku ni ramai yg menumpang.. benda ni dah lama menetap dekat sini.. banyak!! bukan sikit2.. dekat bawah rumah lain, dekat belakang rumah lain, dan di ladang sawit tu pun lain..??? betul ker...dari gangguan yg akak aku alami mungkin benarlah kata ustaz tu...


sejak berubat dengan ustaz, alhamdulillah dah semakin kurang gangguan dari benda tu.. dan kekerapan bunyi lantai dipijak dah tak kedengaran lagi.. mungkin dia dah pindah sebelah kot..kat ladang sawit tu.. sebab tulah anak pakcik yg hantar kat jemputan  kawin tu ternampak ada rumah disitu.. mungkin juga ALLAH nak tunjukkan pada akak aku yg org tu dah berpindah.. wallahualam...


READ MORE- Misteri Alam Bunian part 3

Misteri Alam Bunian part 2



Salam mesra buat kawan2 semua... terima kasih atas sokongan korang pada aku... tak sangka story Misteri Alam Bunian ini mendapat sambutan... terima kasih tak terhingga aku ucapkan pada korang semua yg sudi membacanya.. dan jika korang suka jangan lupa tekan butang LIKE ok.. ( sempat promot pulok) ok kita teruskan membaca entry Misteri Alam bunian part 2... jengg... jengg...jengggg.....


Selepas berbual dengan pakcik tu, abg ipar aku pun balik.. sampai je rumah dia termenung panjang.. terdengar2 lagi apa yg pakcik tu cakapkan...akak aku tegur, kenapa bang?? dia geleng2kan kepala... dah dipaksa berkali2  barulah dia ceritakan pada akak aku apa yg disampaikan oleh pakcik tu... akak aku terkejut... siapalah gerangan yg menumpang ditanah sawit tu???
Pada esoknya pagi2 lagi pakcik tu dah datang... seperti yg dijanjikan mereka semua pergilah melawat tempat yg dimaksudkan... dan apa yg mereka lihat?? hanyalah ladang sawit di sekitarnya.... tiada pun rumah seperti diceritakan oleh pakcik tu... tapi yg peliknya, kawasan disitu memang cukup bersih, terdapat lumut2 halus diatas tanah... pokok2 sawit yg di tanam dikawasan tu sangatlah  subur.. ... pelikkan?? tidak bersemak  langsung malah ia seperti dijaga rapi oleh tuan rumah.. siapa tuan rumah tu?? ianya masih menjadi misteri sehingga kini...


Selepas pakcik itu melihat sendiri tempat itu, barulah dia percaya yg tiada siapa tinggal di situ.. tapi yg menjadi persoalannya sekarang? siapakah gerangan org tua , yg anak pakcik tu nampak? dan dimana kad jemputan yg diberikan pada org tua itu? kalau lah ianya hanya ilusi seorang budak, semestinya kad jemputan itu masih ada lagi sekitar dikawasan tersebut... atau mungkin ditiup angin dan hilang... entahlah susah nak ditafsirkan dan tak tercapai dek akal.. hanya ALLAH sahaja yg mengetahuinya....


Tiba2 kakak aku tersedar dari lamunannya, barulah dia teringgat apa yg berlaku  sebelum ini pada keluarga mereka... seperti filem diputar kembali akak aku terus masuk kedalam rumah... macam org yg takut dan terkejut... terimbas kembali kejadian2  yg menggangu mereka selama ini.... 

READ MORE- Misteri Alam Bunian part 2

Misteri Alam Bunian part 1

Entry kali ni aku nak kongsi lagi pasal Horror Story  yg dialami oleh kakak aku yg menetap di batu pahat.. tak payah lah aku sebut nama kampungnya yer... cukuplah nama daerahnya sajer... cerita ni masih baru lagi.. tak silap aku bulan lepas.. kira barulah tu.. pesanan aku buat korang, jangan baca entry  ni tengah2 malam.. takut nanti ada pulak yg menyapa korang... heheeeeheeeeee..... seraammmm.... 


Ok insiden ni terjadi semasa salah seorang penduduk kampung disitu nak buat kenduri kawin... macam biasa tuan rumah akan mengedarkan kad jemputannya pada penduduk kampung.. dan akak aku turut dapat kad jemputan dari tuan rumah .. masa dia hantar kad tu pun dah hampir senja... ok fine... akak aku menerimanya dengan hati terbuka...

Pada sebelah magrib seperti biasa abang ipar aku akan solat berjemaah di masjid.. dan ketika itulah si tuan rumah menyapa dia.. dan bertanya kan sesuatu yg tak sedap di dengar.. apa yg dibualkan?? ok sila baca perbualan abg ipar aku vs tuan rumah yg telah aku edit... lagi senang korang nak faham... layannzzz....

Pakcik; haron, tadi anak aku ada datang hantar kad kawin tak?

Haron;   oh...ada.. insyaAllah kalau takder aral saya datang...

Pakcik;  anak aku cakap ada jiran baru kat sebelah rumah kau.. sapa tu ron?

Haron; eh.. jiran baru?? tak ada lah pakcik.. mana ada jiran baru?? 

Pakcik; yer.. anak aku ada hantar kad kawin tu betul2 sebelah rumah kau ron...

Haron; hah? kalau sebelah rumah saya tu kebun sawit semata2...

Pakcik; kata anak aku orgnya dah tua.. duk baring kat beranda rumah masa anak aku bagi kad tu dia tak menoleh pun anak aku.. pastu rumah dia tu macam pondok buruk jer.. pelik gak aku dengar...

Haron; ish..biar betul pakcik...tapi  memang tak ada.. kalau tak percaya pakcik dtg rumah saya esok pagi..!!!

Pakcik; ok kalau macam tu esok aku datang rumah kau, kita sama2 tengok..



Abg ipar aku pun balik ke rumah dengan seribu satu pertanyaan di benak fikirannya... persoalan demi persoalan timbul, siapakah jiran baru yg dimaksudkan oleh pakcik tadi?? bila pulak kebun sawit sebelah rumah tu ada pondok usang?? siapa pulak pakcik tua yg terima kad kawin dari budak tu?? sungguh, memang tiada jawapan yg pasti...


READ MORE- Misteri Alam Bunian part 1

Gambar Hantu Budak Tidak Sengaja Dirakam Oleh Seorang Ibu

Malam ni Nh nak kongsikan korang dengan satu lagi gambar penampakan hantu yang telah berjaya dirakam.. Gambar ini diambil oleh seorang ibu yang mengatakan anak lelakinya, Sirus Walsh ini  sering bermain dengan rakan hantunya.. menurutnya gambar itu diambil menggunakan telefon bimbit yang baru sahaja dibelinya.. 

Dia mendapati rakaman itu menunjukkan bayang-bayang seorang budak sedang berdiri ditepi anaknya, di sebabkan terkejut lalu dia terus memadam gambar itu dengan segera, dan kemudian mencuba sekali lagi merakamnya untuk mendapatkan kepastian.. sekali lagi dia terkejut apabila bayang-bayang ''HANTU BUDAK'' itu masih lagi terakam di dalam telefonnya itu.. jadi untuk melihat sendiri mari kita lihat penampakan ini..



Menurut Julie, nenek kepada kanak-kanak ini.. keluarganya sering melihat Sirus sering bermain dengan seseorang.. tapi yang pasti tiada sesiapa yang sedang  bersama dengan cucunya itu.. Julie juga menafikan gambar ini terhasil setelah di edit.. Julie menegaskan bahawa tiada seorang pun ahli keluarganya yang mahir dalam bidang mengedit gambar...
READ MORE- Gambar Hantu Budak Tidak Sengaja Dirakam Oleh Seorang Ibu

HANTU BAYANG-BAYANG

Semakin ramai bersesak di perkarangan banglo mewah Pak Baen. Mereka terdiri dari kalangan wartawan suratkhabar, pemberita radio dan TV, penggosip dari majalah hiburan, pemburu hantu (seekers), pengkritik sukan dan penduduk sekitar. Semuanya datang untuk menunggu pengumuman status parang Kaung Kasi yang khabar anginnya akan kembali beraksi.

"Bila tarikh sebenarnya? Adakah masih ada gemilang bisanya? Apa statistik sebenar pembunuhan terdahulu? Berapa nilai harga jualannya? "

Soalan-soalan yang hadir umpama hujan anak panah ini membuatkan Pak Baen semakin kritikal 'stress'nya. Habis cicak dan lipas disekitar rumahnya dibunuh kejam Pak Baen hasil tindak balas emosinya.

Soalan-soalan ini juga membuatkan hari-hari yang ditempuhi beliau bertambah tidak tentu haluan. Pak Baen semakin 'phobia' hendak melangkah keluar dari pintu rumahnya. Hendak membuka jendela rumah sekalipun tidak berupaya. Lebih teruk hendak membuka pintu jamban rumahnya pun diajak isterinya temankan.

Terkenang Pak Baen akan seorang kenalan, Moen (bukan nama sebenar). Teman rapatnya itu mengidap satu penyakit mistik yang pelik. Dia mengalami alahan teruk kepada orang awam. Cukup ngeri untuk berselisih dengan orang apatah lagi bertegur sapa. Akhirnya Moen mati tidak lama selepas beberapa minggu membawa sekali kemisterian penyakitnya. Arwah Moen tidaklah mengidap penyakit-penyakit kronik mahupun sakit tiga serangkai. Tapi hidup Moen sentiasa dibawah tekanan sekeliling. Mungkin inilah penyakit pelik yang sering didebatkan pakar-pakar perubatan dunia.

"Paranoid?" tanya Pak Baen kepada hatinya..

Pak Baen pernah membaca kisah sindrom Paranoid ini di sebuah akhbar tempatan. Masih ingat lagi ruangan ringkas rencana tersebut betul-betul disudut bawah kanan sebelah iklan nombor 4D akhbar berkenaan.

Antara kandungan tulisan tersebut ialah ;

"Paranoid didefinisikan sebagai gejala mental di mana seseorang meyakini bahawa orang lain ingin membahayakan dirinya. Paranoid juga didefinisikan sebagai gangguan mental yang ditandai dengan kecurigaan yang tidak rasional/logis.

Pada penderita skizofrenia paranoid, ditandai dengan simptom-simptom / indikasi sebagai berikut:

1. Adanya delusi atau waham, yakni keyakinan palsu yang dipertahankan.

- Waham Kejar (delusion of persecution), yaitu keyakinan bahwa orang atau kelompok tertentu sedang mengancam atau berencana membahayakan dirinya. Waham ini menjadikan penderita paranoid selalu curiga akan segala hal dan berada dalam ketakutan karena merasa diperhatikan, diikuti, serta diawasi.

- Waham Kebesaran (delusion of grandeur), yaitu keyakinan bahwa dirinya memiliki suatu kelebihan dan kekuatan serta menjadi orang penting.

- Waham Pengaruh (delusion of influence), adalah keyakinan bahwa kekuatan dari luar sedang mencuba mengendalikan fikiran dan tindakannya.

2. Adanya halusinasi, yaitu persepsi palsu atau menganggap suatu hal ada dan nyata padahal kenyataannya hal tersebut hanyalah khayalan.

3. Gejala motorik dapat dilihat dari ekpresi wajah yang aneh dan khas diikuti dengan gerakan tangan, jari dan lengan yg aneh dan juga dapat dilihat dari cara berjalannya.

4. Adanya gangguan emosi

5. Penarikan sosial (social withdrawl), pada umumnya tidak menyukai orang lain dan menganggap orang lain tidak menyukai dirinya sehingga dia hanya memiliki sedikit teman.

Diduga, penyebab gangguan kepribadian ini disebabkan oleh 'respon' pertahanan psikologis (mekanisme pertahanan diri) yang berlebihan terhadap berbagai stress atau konflik terhadap egonya dan biasanya sudah terbentuk sejak usia muda.

Apabila gejala yang muncul sulit untuk dikendalikan, sebaiknya meminta bantuan profesional."

Mengikut beberapa hujah profesor-profesor psikiatrik, sindrom ini biasanya menyerang personel-personel yang mempunyai rekod silam gangguan mental. Namun begitu Pak Baen tidak pernah sesekali mengisahkan cerita-cerita lama peribadi beliau untuk tatapan umum.

"Ahh! Aku tak seteruk itu.."

Pak Baen rasa dirinya masih normal. Beliau masih kreatif. Untuk menikmati sup ekor kegemaran di restoran ala-Thai bersebelahan kampungnya, Pak Baen terpaksa keluar dengan memakai kostum ala Drakula konon supaya dirinya tak dapat dikesan. Dan sehingga kini orang ramai belum berjaya menjejak taktikalnya.
READ MORE- HANTU BAYANG-BAYANG