Sunday, 6 November 2016

kisah seram St John's Island




Nama saya Syed bukan nama sebenar. Kejadian yang akan saya ceritakan ini berlaku beberapa tahun yang lalu, sewaktu saya, kawan-kawan sedarjah dan guru kami berkhemah di Pulau Sekijang Bendera (St John's Island). Kami menginap di sebuah rumah yang tidak berkerusi meja. Yang ada hanyalah beberapa katil bertingkat yang berderetan dan sebuah kipas angin berdiri. Pada malam pertama, kami tidur awal-awal lagi kerana kepenatan. Pada kira kira 2.30 pagi, kami tersentak dan terus terbangun apabila mendengar suara orang menjerit.

Yati, salah seorang rakan kami, sedang memandang ke arah salah sebuah tingkap yang ternganga luas. Mukanya pucat lesi, seperti orang dalam ketakutan. Saya dan rakan-rakan cuba menenangkannya. Beberapa minit kemudian, Yati menceritakan bahawa dia ternampak satu lembaga berambut panjang dengan anggota dan pakaian berwarna putih sambil melambai-lambaikan tangannya. Menurut Yati, dia menjerit sekuat hatinya apabila lembaga itu mengilai sebelum meghilang.

Saya cuba meyakinkan Yati bahawa apa yang dialaminya itu hanyalah satu mimpi atau imaginasinya sahaja, kerana saya memang tidak percaya dengan hantu atau apa bentuk tahyul sekalipun. Tetapi Yati tetap mendakwa apa yang dilihatnya benar-benar berlaku. Pada keesokan malamnya, sebelum tidur, saya telah menutup semua tingkap dan pintu memandangkan cuaca begitu sejuk sekali. Belum pun sempat dibuai mimpi, saya terjaga kerana terasa begitu sejuk hinggkan seluruh badan saya menggigil.

Saya melirikkan mata ke arah tingkap dan pintu; semuanya terkunci rapi. Tetapi apabila mata saya memandang ke arah kipas angin di situ, hati saya tersentak apabila terpandang seorang tua sedang berdiri tegak - betul-betul di tempat kipas angin itu. Orang tua itu seperti meniup-niup dan memusingkan kepalanya ke kiri dan kanan - sama seperti kipas angin lagaknya.

Apakah kipas angin itu telah menjelma sebagai lembaga tua apabila malam menjelma? Hati saya bertanya sendiri. Saya dapat merasakan tiupannya itu dengan jelas, walaupun saya berjauhan daripadanya. Kerana terlalu takut, saya memaksa diri saya tidur.

Pada keesokan paginya, saya menceritakan kejadian tersebut pada guru saya. Anehnya, bukan saya seorang sahaja yang telah melihat lembaga wanita tua itu, malah guru saya juga. Kerana tidak mahu kejadian aneh itu berulang, kami pun berkemas pulang ke tanah besar Singapura pada saat itu jugak.
READ MORE- kisah seram St John's Island

kisah seram

Nama aku Bang Man . aku berasal dari Selangor .
hari ini aku ingin berkongsi satu lagi pengalaman misteri semasa tinggal di satu Bandar di daerah Sungai Petani Selatan. Kisah nya begini. Sekitar setahun lepas .Aku dan keluarga baru sahaja membeli sebuah rumah teres (secondhand) dari seorang pasangan suami isteri - no muslim.
Seperti biasa aku mencuci dan buat apa yang patut.
Pada sebelah siang rumah ni macam biasa aje.

Tapi lain pulak sebelah malam . rumah ni menjadi rumah misteri . rumah ini suka di datangi jin jin kafir. Anak anak ku seringkali ternampak makhluk berwajah hodoh .
Aku tak endahkan cerita cerita anak ku .aargh .mungkin mereka berkhayal agaknya.
Pada suatu petang aku tertidur di dalam bilik . dalam bilik tu ada satu katil besar. Tidur punya tidur. Hari pun hampir maghrib. tiba tiba aku terjaga ingin menunaikan solat maghrib.
Alangkah terkejutnya aku . Semasa aku menoleh ke sebelah kiri apa yang aku nampak ada sekujur tubuh yang mengerikan berselimut putih. Mukanya agak gelap sikit. Aku rasa benda ni jin perempuan la.barangkali nilah orang katakan namanya .Pocong….aku Nampak dalam masa beberapa saat je. Astaghfirullah Astaghfirullah al azim. Ya Allah.

Aku pun terus baca ayatul qur’an .Alhamdulillah tiba tiba pocong tu pun lenyap.
Selepas tu aku selalu memasang bacaan ayatul al qur’an yang ada dalam komputer dan telefon bimbitku. Alhamdulillah kuranglah sikit gangguan yang datang.
Pada suatu hari sekitar pukul 3 pagi aku terbangun dari tidur kehausan nak minum air. Dalam kegelapan malam tak pasang lampu di ruang tamu rumah. Aku ternampak sekujur tubuh wanita berambut panjang .rambut tu menutup mukanya. Berpakaian serba merah yang lusuh. Sedang duduk di sebuah sofa yang ada di ruang tamu.

Ya Allah . Ya Allah ..dalam hati aku tertanya tanya makhluk apakah ni. Biasanya yang orang Nampak bajunya warna putih. Tapi yang ni warna merah pulak. Tentu yang ni ketua dia.
Tanpa berlengah lagi Aku pun membaca ayat ayat al qur’an .
Tiba tiba kak pon tu pun terus lenyap.

Sejak malam tu aku sering berzikir bermohon perlindungan daripada Allah.
Alhamdulillah sekarang ni rumah ku kurang di masuki jin kafir .
READ MORE- kisah seram

kisah seram

Nama aku Bang Man . aku berasal dari Kundang .Selangor .aku ingin berkongsi satu pengalaman misteri semasa tinggal di suatu daerah di Puchong
Kisah ni berlaku sekitar 9 tahun lepas .seperti biasa sebelah malam aku keluar untuk membeli makanan . sekitar pukul 10.45 malam semasa aku menunggang motosikal dari rumah terus menuju ke jalan utama .aku toleh ke kanan melihat jika ada kenderaan yang melintas . selepas tu aku toleh pula ke kiri. Semasa menoleh kearah kiri tu….
sekitar suku kilometer dari jauh aku terpandang seorang nenek . tubuhnya sedikit kurus . mukanya bujur sireh kulit sawa matang . berpakaian baju kurung yang lusuh tapi bersih. Bertongkat.
Alangkah terkejutnya aku . tiba tiba nenek tu dah berada di hadapan aku. Aku berastaghfar .Astagfirullahalazim .Dalam hati aku berkata ini ajaib ni . macamana nenek ni boleh sampai sini dengan cepat. Tanpa membuang masa aku pun tanya nenek tu. Nenek nak kemana. man nak ke kedai belakang kampung . nenek nak tumpang.? Nenek tu diam jer.
Alangkah terkejutnya aku. Tiba tiba jer nenek tu dah ada di belakang membonceng motosikal ku.
dengan rasa gementar tanpa berlengah lagi aku terus pecut motor sambil meremang bulu roma .sampai je di kedai makan .aku pun cakap dengan nenek tu. Nek sampai sini aje ya nek.
Aku pun toleh ke belakang . tengok tengok nenek tu dah tak ada…
Dalam hati tertanya tanya . ehh.mana nenek tadi.? sambil membaca ayat alqur’an aku terus ke kedai.
READ MORE- kisah seram

ku Disorok di Jalan Bentong Lama 2.00 AM


 
 
Sesape org pantai timur mesti da biase dgn jalan bentong lama..

Ini kisah aku balik kampung raya cina hari tu……

Aku dan adik laki aku balik pantai timur hari rabu malam..kami sama2 kerja rabu..aku langsung x tido lepas balik kerja..adik akupun sama..memandang kan trafik sesak yg amat malam tu aku plan untuk gerak awal subuh esok nye..malam tu kami x mengantuk.aku paksa mata untuk lelap, sebab memang aku yg drive dari KL ke pantai timur..adik aku juz teman kan aku je..

12:00AM
Aku masih xmengantuk..aku pikir kalo ikut kan trafik, esoknye pun sesak jugak.gerak awal sampai awal...aku amik keputusan untuk gerak malam tu..n adik aku setuju! Dan kami pun bersiap………………………………..

12.30AM
Aku mula kan perjalanan dgn bosan nye..jln sekitar KL sesak teruk..aku suruh adik aku tido dulu, dgn alasan bila turn aku mengantuk bole tukar driver..adik aku tido2 ayam…sambil sembang kosong hilang kan boring..sesekali aku layan lagu kat radio, untuk hilang kan kebosanan yg amat…(mcm cerpen doe aku tulis)..puiii..

Ok sambung…

Trafik bukan agak sesak..tapi memang sesak..aku menuju ke tol gombak.yg mana tol untuk ke luar ke pantai timur…sejam lebih aku stuck kat situ…

1.45AM
Aku Berjaya melepasi tol Gombak..ko ingat da lepas tol tu xjem la?? Lagi sekali aku di uji dengan trafik yg sesak..aku insan biase yg mana kadang2 menyumpah jugak bila ade org yg msk lane emergency..(jgn tiru aksi ini)..

Ok..sekarang aku nk bercerita secara serius..nanti x sampai lak mesej yg aku nak sampai kan…(sambil menghela nafas panjang)…

2:00AM (jam ni aku agak2 je..maybe yg tepat nye 2:05, xpun2:10..jgn hencap aku di atas kekurangan ini)

Masa ni baru je lepas dari tol Gombak..kereta dlm20km/j…adik aku hampir terlelap kat sebelah.aku biar kan..aku drive dgn yakin nye..aku da biase bawak kereta jauh..tapi aku akui aku xpernah balik time macam ni..aku selalu nye akan gerak subuh..tapi malam ni memandang kan jalan jem teruk, aku xterasa takut..yela kereta penuh bersesak atas jln raya kot..

Dalam beberapa KM selepas tu..aku xtaw berapa KM dari tol Gombak..yg aku taw jalan ikut bentong lama..aku taw bahaya jalan tu untuk gadis macam aku...aku xtaw kenapa,di saat aku dan semua yg lain tgh beratur panjang bersesak menuju ke kampung,tiba2 aku terasa nk bagi signal kiri…………………….”exit ke bentong lama”!!

***Org pantai timur mesti taw..actually aku xpernah taw..xpernah lalu..xpernah dengar pun sal jalan ni..yg pernah aku lalu karak lama je..karak lama selalu gak aku lalu kalo ngan abang aku la..karak lama 100xlagi better dari jalan ni…


Sambung….

Masa aku exit ke kiri aku da rasa pelik taw..logik akal x aku sebijik kereta je yg exit kiri sedang kan time tu kelajuan semua kereta atas jln raya hanya 20 ~ 30KM/J je memandangkan jem…nak kata aku sesat? Dah kali keberapa puluh ntah aku balik kampong…nak kata aku bengang ngan jem? Mungkinye..tapi aku xbodoh nak risiko kan diri masuk jalan macam tu hnya nak elak jem..nak kata aku piang?? Hmm ade la sikit kot…..tapi sampai sekarang aku masih tertanya2 kenapa aku exit kiri…………………………………………………

Korang xrasa lagi debaran nye kan..ok..ketakutan bermula………………………..

Bila aku exit ke kiri, aku hanya follow s.board kebentong..jam 2AM hnya kereta aku je..kurang seminit lepas aku exit tadi, aku terjumpa roundbout kecik, n aku amik pukul 9(bacaan jam utk r/bout)..means aku menuju kekiri…jalan tu bukit, bila mnuju ke kiri die agak curam…masuk xsampai 15saat aku masuk 1 jalan sempit..aku blur kejap, kereta bergerak sendiri tanpa tekan mnyak..tapi mungkin ‘sesuatu’ yg melalaikan aku…aku ternampak ade lori di depan..memang xjauh dgn aku….aku tekan minyak, speed xspeed mana pun lam hutan dgn jalan sempit nye…aku laju kan kereta dgn niat nak berada hampir dgn lori..yes! aku da masuk perangkap..aku da berada hampir dgn lori..maybe kalo ikut ukuran senang,umpama beza dalam 5biji kereta dgn lori tu…saat tu adik aku juz diam je..sesekali die pusing kiri kanan…

Keadaan jalan amat berliku...aku lupa liku yg ke berapa..aku memang xjauh dari lori tu..saat aku melepasi liku tu, tiba2 lori tadi xda..aku tgk kiri kanan, xda simpang..aku tgk jalan ke depan, xlogik die bole hilang sekelip mata dgn jalan yg macam ni..even die bawak 200KM/J sekali pun xlogik die terus hilang dari pandangan aku…masa tu memang aku rasa PANGGGGGGGG!!!!

Aku dan adik aku saling berpandangan…

Saat tu aku rasional…cuba rasional…jalan tu…aku xtaw macam mana nk bagitaw.maybe kalo lalu di siang hari ok je kot..tapi aku berada di situ pukul 2:30AM..jalan sempit,gelap gelita yg amat, kabus tebal gile, longkang besar…dan liku merbahaya…yg penting sekali aku sebijik kereta je...........

Dalam keadaan jalan amat gelap..kabus yg amat tebal..saat liku yg ke berapa aku da lupa, hingga la jumpa tokong .. memang sesuatu sangat saat di tokong tu..aku ternampak 'seseorang'..putih..segala nye putih..dari atas sampai bawah putih..serius! adik aku mula gelabah…bkn takut dgn apa yg die juga nampak..tapi gelabah sebab saat tu jalan tgh berliku..die tenang kan aku.."kabus je tu.."..die cuba saiko aku..die mintak aku henti kan kereta, die xyakin aku mampu bawak dalam keadaan macam tu…

Tangan aku sudah menggigil..lutut aku da goyang…telinga aku da berdengung…bulu roma dah mencacak…

Dalam hati aku baca ayat qursi…saat tu aku sangat takut..takut pada apa yg aku nampak, dan xmustahil akan jelma lagi.aku masih disitu! Dan aku juga takut pada org jahat………..tangan aku dah menggigil sepenuhnye..adik aku da naik kn suara mintak aku henti kan kereta..aku pandang keliling..segala nye hanya hutan ! NO! ini bukan tempat yg sesuai untuk berhenti….dalam hati aku berdoa..Ya allah bagi la aku jalan untuk aku u turn balik..jalan tu terlalu sempit, dan mmg xbole u turn dgn longkang yg besar..

Tiba2 datang sebijik kereta dari belakang…aku lega..

Aku : ade kereta..syukur..kite x sendiri kat sini…
Adik aku : jangan…terus kan pandu…dalam keadaan kite disini..jgn percaya kan sesiapa…tapi bawak hati2..xda ape2 nye…

**aku pikir ade betul nye cakap adik aku…kalo kereta tu org jahat?? Aku mula speed dalam jalan berliku…tiba2 kereta tu cucuk aku..masa tu memang debaran die hnya tuhan yg taw..dan tiba2 ade simpang kecik ke kiri,,aku tgk simpang tu…oh no…jalan tu lagi teruk dgn pokok kiri dan kanan saling bertaut..aku teruskan perjalanan manakala kereta tersebut masuk ke kiri…tiba2aku brek emergency! Sssssttttttt….adik aku tergamam..aku trs unlock kereta nmintak die bawak.adik aku bertindak pantas.terus die keluar dari pintu passenger n masuk ke pintu driver.aku lompat je dari dalam keta tu.nk keluar mmg x la..masa adik aku kalut tutup pintu kereta, smart tag yg aku letak dekat pemegang kereta terjatuh..adik aku terpakse bukak pintu kereta dan cari smart tag dalam keadaan gelap..tiba2 datang sebuah kereta myvi…dgn laju nye..aku dah risau..sebab kereta aku stop tgh jalan.bkn tepi jalan..terus aku tekan lampu kecemasan kereta..dan myvi tu brekkkkkkkkk….dgn adik aku yg masih di tgh jalanpegang smart tag..adik aku masuk kereta n lock..myvi tu maybe menyangka kamipenjahat, die trs reverse n potong kami dgn laju nye..aku tergaman sekejap.

Adik aku bawak kereta..aku xhabis dgn bacaan doa sepatotnye..apa yg aku nampak tadi masih terbayang..adik aku cuba tenang kn keadaan.cuba bernyanyi kecil.aku taw die pun cuakkkk..dalam 10 ~15min lepas tu..kami nampak myvi tadi da terbalik dalam longkang..ya allah..kami terpakse slow kn kereta sbb jalan sempit..adik aku cuma bukak tingkap 3inch je…bertanya kan keadaan.nak berhenti terus.maaf..kami bukan xmau tolong tapi keadaan macam tu kami xboleh bertindak berani..apa2 kemungkinan bole berlaku…2org brader tu OK..die cakap baru dapat coverage.die da kol, sape die kol xtaw..adik aku ade offer nak kiteorg tolong kol polis ke x, die cakap xpe semua da setel..n kami berlalu..bukan xmo tumpangkn die.tapi kami xberani…

Kami terus kan perjalanan … dgn jalan berliku… sesekali aku nampak ade mcm kem..kem ape xtaw..tapi semua nye gelap gelita….
Hingga lah pada liku yg ke berapa aku xtaw..dalam keadaan kiri kanan hnya hutan..adik aku perlahan kan kereta bila melalui liku yg agak bahaya..dengan cahaya lampu kereta..aku terpandang ke kiri…jelas seorang lelaki berdiri di tepi jalan..adik aku juga pandang tempat yg sama…berpakaian kasual,beg sandang……….aku pandang sekeliling..segala nye hutan..xda rumah orang…siapa die? Kami sama2 diam..sb kami sama2 paham mustahil itu orang berdiri di tengah hutan pukul 2:30AM…adik aku pecut..aku cuba baca ayat qursi dan ayat 1000dinar..aku xnafi kan, saat tu semua bacaan doa aku berterabur? Mungkin aku tgh gelisah, kecut, menggigil…………adik aku mintak aku pejam kan mata dan tido..aku xpaham kenapa…adik aku Cuma mintak aku tunduk kan kepala….aku turut…aku pejam kan mata…..

Dan setengah jam kemudian aku nampak cahaya kereta seakan bersusun atas jln raya…..

Yesssss…kami sampai bandar bentong!! Ye aku da keluar ke jalanraya…aku da masuk bersama kereta2 yg jem tadi..yaaa..sepatot nye ini lah barisan yg patot aku lalui tadi…aku patot berbaris dgn kereta ini smua..yes…aku da selamat…aku gembira tgk kereta jem berbaris di jalan raya…aku hepi sangat…aku xkisah jem…aku janji xkan menyumpah dah bile jem…ini lah barisan tadi…ini lah barisan kita…yg ikhlas berjuang..hahaha..memang aku hepi giler saat tu….
aku bukak cermin n menjerit sekuat hati..sampai bentong aku berhenti rehat..cuba tenang kn pikiran..lapang kan dada…n adik aku yg drive sepanjang jalan sementara aku zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz………………………………………

Sampai kampong…femli aku pelik..waaa…tgk berita jalan jem awal gak korang sampai….aku dalam hati..’mana x awal..aku masuk short cut kot…aku dah save 3 4 jam…’ huhu….

Kami bercerita perihal semalam pada femli…dan adik aku mula buka mulut kenapa die mintak aku pejam mata..sebab lelaki yg same yg kami tgk berdiri di tepi jalan tu, org yg sama, pakian yg same masih ade berdiri di jalan depan…..kan die kat belakang tadi…lau aku nampak mst aku histeria….itulah pengalaman aku……
READ MORE- ku Disorok di Jalan Bentong Lama 2.00 AM

Hantu Pontianak di atas kerusi Goyang


Hantu Kursi Goyang
Hantu kerusi goyang sudah dikenali sejak mula. Kewujudan tokoh ghaib yang memberikan tanda melalui berlenggang pada kerusi menjadi satu mercu tanda hantu ini. Salah satu daripada rakan-rakan saya pernah mengalami peristiwa-peristiwa yang menyeramkan di Asrama-asrama pelajar. Apakah jenis cerita yang kita lihat di bawah.

Andini merupakan salah satu daripada rakan-rakan saya semasa di Kolej. Beliau adalah seorang tokoh teman yang baik dan sangat ramah terhadap orang lain termasuk rekan saya. Tampak hantu Pontianak di kerusi Goyang oleh Andini  dialami apabila mereka berada di Asrama legasi.
Satu malam kawan-kawan Andini ingin mengadakan acara sambutan hari jadi rakan di luar asrama nya. Walau bagaimanapun, kerana Andini yang kurang sihat, dia membuat keputusan untuk tidak menyertai makan di luar. Selain sebab itu beliau juga berpendapat bahawa harus tinggal di Hostel untuk berwaspada.

Pada kira-kira 7 petang kawan-kawan Andini keluar Menunggang motosikal. Andini pengawal di Hostel, selepas kawan-kawan pergi Andini mula mengunci pintu dan tingkap, dan memutuskan untuk pergi ke bilik tidur.

Sejurus dari Kepergian kawan-kawannya, atmosfer adalah asrama bising dan sesak secara tiba-tiba tenang dan senyap. Biarkan bunyi jam di ruang tamu, denyutan jantung beliau adalah seperti terdengar sebagai ketenangan di asram. Kerana ia masih merasakan demam Andini kemudian mengambil air di dapur untuk minum ubat demam.

Tetapi ketika mengambil air di belakang, angsa Andini sejuk secara tiba-tiba tanpa sebab yang jelas. Perasaan telah semakin berhati-hati di mana Bilakah Jadilah kayu yang seolah-olah ditarik dengan sebuah objek keras.

Tanpa berfikir Andini kemudian mengetahui di mana tempat asal Bunyi. Betapa terkejut Andini apabila dilihatnya Goyang kerusi di ruang tamu itu sendiri seolah-olah memujuk sesiapa sahaja untuk naik.

Pada mulanya Andini Pertimbangkan jika kerusi bergerak sebagai objek yang jatuh dari bumbung, “Mungkin ada tikus yang jatuh dari bumbung” kata Andini dalam hati.. Selepas mencari di kerusi dan tidak melihat apa-apa, kemudian Andini kembali ke bilik.

Sebaik sahaja beliau adalah kembali berbaring di atas katil dia, tiba-tiba dengar bunyi kayu menggosok terhadap lantai, ditambah pula dengan bunyi rentak pintu depan asrama.
Andaikan terdapat salah satu daripada rakannya asrama yang datang rumah, maka Andini bergegas keluar dari bilik bertujuan mengambil keluar pintu.

Segera dia berlari ke arah ruang tamu untuk membuka pintu, tetapi betapa terkejut andini bilamana di sebelah badannya ada sosok hantu pontianak di atas kerusi Goyang bilik asrama.
Kerana kagetnya Andini tergelincir dan jatuh ke lantai. Selepas kebangkitan kejatuhan Andini, sekali lagi melihat ke arah kerusi. Tetapi Anehnya hantu Pontianak di atas kerusi Goyang yang dilihatnya lebih awal tak nampak lagi. Hanya kerusi menggegarkan seolah-olah ada seseorang di atasnya.
Takut sangat menyeramkan dirasai oleh Andini, maka Andini berdoa bila-bila masa kita boleh semasa mengambil telefon bimbit dari bilik beliau dan kemudian bergegas keluar dari asrama.
Kerana melihat hantu pontianak menyeramkan di atas kerusi Goyang asrama, Andini kemudian memutuskan untuk menunggu rakannya untuk kembali ke asrama diluar. Dengan badan gementar dan takut Andini menceritakan tontonan apa kejadian itu kepada saya. Kerana masa itu, tidak lagi mahu Andini berwaspada sahaja di Asrama semasa dia kawan-kawan yang lain keluar.
READ MORE- Hantu Pontianak di atas kerusi Goyang

ibu, tengok tu,hantu tu tgk kita!


Just nak sharing experince. terpulang samada ingin pcya atau tidak.

My boy kelebihan dia, petah bercakap dari kecil.Then satu hari, gerimis2, waktu maghrib, tiba2 dia menangis kuat, jerit2 kata ibu takut! ibu takut! bila ditanya kenapa, dia kata takut, orang tgk dia. husband still belum balik bekerja, i jadi panik...mana ada orang lain selain kami bdua.

then srentak itu,tiba2 disekeliling tempt kami dudk dpn tv, i baru terperasan, banyak sangat ulat2, kecil2, color hitam...penuh keliling. i hairan n cari mana punca dtg ulat tu. x pnh nmpk rupa ulat mcm tu. my boy still nangs2, call husband pun ambil masa on da way. i sapula, then bila i letak penyapu,tgk tmpt tu still pnh lagi dgn ulat tu. i check semua dalam rmh yg  rasa punca ulat...tv,bakul smph dll. i dah rasa meremang dah...baca apa2 yg patut, i masuk bilik,ttp pintu. then my boy brhnti nngs, i kluar bilik n tgk dpn tv ulat dah x da. x

x lama lepas tu, kami sfamly tgk slot crta seram tv3, tetba anak i tnjuk hntu dlm tv tu...dia ckp,abg nmpk mcm ni la...dia garang! kami mmg x pnh takut2kn dia even dgn pktaan hantu,momok dsb.rupa-rupanya itulah titik awal anak i nampak bnda2 yg kita x nampak...dan dia smakin kuat smgt.

then pas tu, dia kerap describe apa yg dia nmpk. pnh masa i solat,pun waktu mghrb,tetba dia peluk i.kuat n pejap. bila slesai slt i tnya dia. then dia jawab...hantu tu tgk abang, dia garang...siap dia dscribe rupa bnda tu. kadang2 tetiba bgn tgh malam,merengek2 takut...takut...tetapi smkin besar,kdng2 dia smkin brani,mcm dah lali dgn apa yg dia nmpk,kami x nmpk.

mula2 i n my husbnd ignore je apa yg boy kami kata. tapi lama2 bila tgk dia mcm 2 kami semakin pcaya dgn apa yg dia katakan. if braya mmg bmasalah. x semua rumah dia nk naik n kebanyakan rmh tu rmh org2 tua yg i pnh dgr crta kturunan mrka ada bela2 bnda2 mcm ni, Wallahualam. my amkcik2 and pakcik2 kdg bila kami braya ramai2 dia mengusik my boy ni, tnya dia...rumah ni ada hantu tak? dia kata...rumah ni tak adelah! rumah tu ada tau. tgk tu...nampk x?color black,banyak bulu dia tau. acik takut x?

ada pnh i sefam and my parents pg lawat saudara yg mmg dah sangat tua,sakit pun dah lama. tgh dok borak2 tetibe my boy cakap dgn sepupunya...abang,jgn ddk tangga tu. kat situ ada hantu tau,hantu tu ddk dgn abang,dia tgk abang. tgk tu ! eh,eh...hantu tu dah x da, dia pg bilik tu. ( kbtuln bilik yg my son tunjuk tu mmg bilik larangn utk dmasuki).

masa ank i ckp mcm tu, semua trgamam. budak...kuat suaranya. si pesakit nampak sgt berubh muka...hish..kdg2 rasa serba salah jg tapi nk buat mcmana...

banyak la lgi peristiwa2 yg berlaku cthnya mcm kita naik kereta mlm2 tiba2 dia akan cakap, ayah! ayah! tgk tu, hantu tu ikut kita, rambut dia pnjng tau ayah...banyak lagila...tak larat nk tulis.

tapi kritikal insiden ialah pd ktika usia dia 2thn ++. 1 hari, my SIL rest atas kerusi...tetibe my boy kata, tgk tu...hantu tu ddk bwh kerusi tu. mak ngah jgn ddk situ. tehn my SIL kata kat my boy...ye ke? mana ada hantu..tipu eh...my boy jawab balik. napa mak ngah x pcaya? tgk tu,mak ngah...tgk tuh, sini kita tnjuk. my SIL ni tanya...awak nmpk apa? my boy jwb, tgk tu, hantu tu...lidah dia panjang sgt mcm ni... (siap dia jelir lidah. kbetulan masa tu i mmg di situ), rmbut dia pnjng...mata dia big tau...dia ada mcm cow tu kat sini ( maksud my boy tanduk and dia tnjk di dahi)...dia garang tau. tgh sibuk2 dia describe tu tetiba dia lari pada i       (masa tu i and my SIL dah meremang bulu roma jgn cakapla) and peluk kuat2..ibu,abang takutla (setelah agk lama i x pnh dgr dia ckp takut) hantu tu mrh abang...ibu mrhla hantu tu.

tetiba my son ckp...pergi sana! pergi sana! jgn kacau....

my SIL tanya my son, hantu tuh dah pg ke, my son ckp x...dia kat situ.(sambil tnjuk satu sudt. masa kjadian ni, i d kg). i bawa dia pg k tmpt lain...n bagi dia susu ampai tertidur.

keesokan harinya, dia dmam.panas sgt..i bawa ke klinik.

dmam berlarutan hari ke 3... i n my husband dah risau, so bwa ke klinik lg. check cma dmam biasa tapi my son kali ni nmpak lemah sgt...so kami buat keputusn bwa dia ke Hosp Pantai. dia dithn and masuk air..ubat..

even dah masuk hari ke 6 dia x berubah, smakin lemah dktr pn naik hairan,check mmg tak da papa. my parents dtg dr kg and kami bpakat hntar my son ustaz.

rupa2nya kat ustaz tu...my son mmg ada kelebihan 6th sense, mmg apa yg dia nmpk selama ni satu anugerah Allah. ustaz kata, my son ni kuat smgt tp , syaitn wujud dlm mcm2 rupa. x tbayang dgn mata kepala kita...myb yg terkhr dia nmpk tu,rupnya sgt menakutkn, x tbayang kita... so ustaz tu cdngkn kami utk ttp matanya dari nmpk bnda2 mcm tu. dia akan cube bantu if kami stuju. kami stuju.

memang semasa i pregnt kan my son, i sgt kerap mmpi ada org dtg nk ambil dia...tapi masa tu my mum kata,kena byk dkatkn diri dgnNya. Fatihah dan ayat Kursi kna amalkan cz dulu masa my mum pgnantkn my 1st bro, cik ponti dtg...sampai bgegar rmh cz cik pon tu trbng keliling rmh,mengilai2. Maklumlah, masa tu dia kerja n dtmpatkn di pulau terpncil dan kbtuln dlm kg tu ada seorng bidan tua yg dikatakn bela2 mcm tu n dia sakit. Wallahualam..

Alhamdulillah, my boy keesokan harinya sihat...and lepas tu x pnh dgr dia ckp ttg hantu. even if kami tnya dia ttg hntu mst dia jawab..mana ada...sehingga ke hari ini...skarang dah usia 3thn ++ pun.
READ MORE- ibu, tengok tu,hantu tu tgk kita!

Saturday, 5 November 2016

lagi makhluk aneh yang menghebohkan dunia

6. Monster Flatwoods ini muncul di AS tahun 1952. Awalnya, ada sebuah cahaya terang jatuh dari langit yang disaksikan beberapa anak laki-laki. Tapi setelah ditelusuri, cahaya terang itu ternyata makhluk misterius Flatwoods.


7. Makhluk mirip alien ini tertangkap kamera di laut dalam tahun 1900-an. Tak banyak informasi yang didapat seputar ubur-ubur raksasa ini.


8. Bangkai misterius di Rusia tahun 1958. Awalnya, bangkai tersebut dianggap embrio ayam mutan. Namun belakangan diketahui bangkai itu memiliki kepala aneh dan tidak ada sayap atau leher.



9. Makhluk laut seperti jelly ditemukan di Taiwan tahun 2015. Dalam video yang sempat viral di Facebook, makhluk itu terlihat mengeluarkan cairan pink dan belalai yang dipenuhi dengan lendir beracun yang cukup untuk melumpuhkan korbannya.



10. Makhluk raksasa ditemukan di laut Selandia Baru tahun 2014. Google Earth menangkap gambar makhluk laut raksasa yang dilaporkan bergerak terlalu cepat untuk ukuran ikan paus dan terlalu besar untuk ukuran ikan hiu.
READ MORE- lagi makhluk aneh yang menghebohkan dunia

10 makhluk aneh


Kehidupan manusia memang tak akan pernah lepas dari hal – hal yang berbau aneh, termasuk munculnya makhluk aneh yang kerap menampakan diri di hadapan manusia. Makhluk yang tidak jelas asal usulnya, konon makhluk misterius tersebut sering mengganggu manusia dan sering muncul secara tiba-tiba.


Makhluk Aneh Yang Pernah Di Temukan Manusia

Kabar baiknya keberadaan makhluk aneh dan menyeramkan terebut kini telah di ketahui keberadaannya oleh manusia. Penasaran?


Berikut 10 makhluk aneh yang pernah ditemukan manusia:

1. Cacing Raksasa Mongolia

Makhluk Aneh Yang Pernah Di Temukan Manusia


Menurut cerita suku setempat mengenai cacing raksasa Mongolia atau biasa mereka menyebutnya olgoi khorkhoi, makhluk raksasa yang memiliki warna tubuh merah kehitaman tersebut dapat di temukan di sekitaran gurun Gobi. Konon cerita cacing raksasa ini menyantap siapa saja bagi mereka yang terjebak di tengah gurun dengan senjata andalannya yaitu pancaran aliran listrik yang keluar dari tubuhnya.
 

2. Kucing Setan

Makhluk Aneh Yang Pernah Di Temukan Manusia

Kucing setan termasuk hewan cryptid atau sulit di percaya keberadaan ilmiahnya,     kabarnya makhluk aneh tersebut sering menyerang hewan ternak di sepanjang wilayah Asia, Eropa sampai Oseania. Menurut beberapa laporan yang ada, hewan ini memiliki bentuk menyerupai Jaguar namun dengan ukuran tubuh lebih besar, konon ribuan hewan ternak yang hilang disantap oleh kucing setan ini.
 
 

3.Mokele-Mbembe, Congo

Makhluk Aneh Yang Pernah Di Temukan Manusia

Sekilas Mokele-Mbemble memang tampak seperti monster Lockness, namun ada juga yang menyebut makhluk aneh ini termasuk spesies Dinosaurus yang masih hidup hingga sekarang, makhluk ini dipercaya hidup di perairan air tawar di Congo, Afrika Tengah. 
 

4.The Jersey Devil

Makhluk Aneh Yang Pernah Di Temukan Manusia

Kisah mengenai mahluk mistis ini berawal pada bulan Januari ditahun 1909, dari beberapa teori menyatakan bahwa Jersey Devil merupakan salah satu spesies Dinosaurus yang masih ada. Selama seminggu makhluk aneh ini menampakan dirinya hampir di seluruh wilayah New Jersey bahkan merambat ke Pennsylvania menjadikan minggu tersebut wabah ketakutan banyak orang.
 

5. Manusia Raksasa, Lowa

Makhluk Aneh Yang Pernah Di Temukan Manusia


Di bulan November tepatnya tahun 1868, telah di temukan sebuah mumi manusia raksasa yang dipercaya sebagai makhluk yang diceritakan di dalam Injil Kejadian 6:4 yang menyatakan bahwa ada raksasa yang pernah tinggal di Bumi. Namun banyak orang beranggapan sebagai omong kosong belaka,tetapi dikala itu banyak juga warga Amerika Serikat yang rela antri berjam-jam untuk melihat mumi manusia raksasa yang memiliki tinggi 3m, 4,5 inci blok gipum di Fort Dodge, Lowa. 

6. Ikan Berbulu

Makhluk Aneh Yang Pernah Di Temukan Manusia

Makhluk aneh ini ada di ikan trout langka atau biasa dikenal dengan sebutan trout berbulu, Makhluk menyeramkan tersebut dapat di temukan di sekitar wilayah Amerika Utara, Kanada, Montana, Wyming, Colorado hingga Great Lakes. Bulu tersebut tumbuh dan berevolusi disebabkan faktor lingkungan yang teramat dingin dan kabarnya ikan berbulu ini pemakan daging.  
 

7. Kasai Rex, Afrika

Makhluk Aneh Yang Pernah Di Temukan Manusia

Banyak para ahli masih memperdebatkan soal kebenaran dari makhluk aneh ini, terlebih lagi dari bentuk fisiknya,hingga orang beranggapan Kasai Rex merupakan keturunan dinosaurus pemakan daging atau yang biasa dikenal dengan sebutan T-Rex, masyarakat pedalaman mengklaim bahwa makhluk ini suka memangsa hewan di savana Afrika.


8.Skvader, Swedia

Makhluk Aneh Yang Pernah Di Temukan Manusia

Skvader menyerupai burung namun memiliki kepala kelinci. Hewan aneh ini terkenal di wilayah Swedia pada tahun 1918. Konon katanya hewan ini tinggal di pegunungan Alpen, banyak saksi mata yang mengatakan pernah melihat hewan aneh ini di alam bebas, tetapi untuk menangkapnya hidup-hidup sangat susah dilakukan.
 

9. Monster Danau Thetis

Makhluk Aneh Yang Pernah Di Temukan Manusia

Pada tanggal 22 Agustus 1972, Berita harian Victoria Times melaporkan bahwa terdapat dua remaja lokal dikejar oleh makhluk aneh dan misterius di sekitara Danau Thetis. Kemudian salah satu remaja tersebut melaporkan bahwa pergelangan tangannya telah diiris oleh makhluk aneh ini, dan ada pula saksi mata lain yang melaporkan pernah melihat makhluk aneh itu menyerupai manusia kadal. 
 

10.Wild Haggis

Makhluk Aneh Yang Pernah Di Temukan Manusia

Keberadaan hewan aneh ini masih menyisakan misteri, warga Skotlandia percaya hewan aneh  yang memiliki kaki kiri dan kanan berbeda ini sangat gesit berkeliaran di sekitar perbukitan karena tempat yang menjadi habitat aslinya. Banyak para pendaki mengalami kehilangan barang bawaan karena di curi oleh makhluk aneh ini. 

Nah, itu tadi 10 Makhluk aneh yang pernah di temukan oleh manusia. Sebenarnya masih banyak lagi makhluk-makhluk aneh yang kini bermunculan di muka bumi ini. Jika kamu menyukai artikel ini, jangan lupa komen dan share ya. (sumber)
READ MORE- 10 makhluk aneh

makhluk aneh yang pernah menghebohkan dunia

Makhluk-makhluk ini sempat menghebohkan  dunia.
Brilio.net - Kehidupan di muka bumi memang menjadi topik pembicaraan yang menarik untuk dibahas. Apalagi jika hal itu terkait dengan kemunculan suatu makhluk yang tidak diketahui asal-usulnya. Karena ilmu hayat itu luas, terkadang banyak orang menganggap kehadiran makhluk tertentu yang langka sebagai suatu fenomena alam yang menggegerkan.

Seperti kemunculan makhluk-makhluk misterius berikut ini. Karena bentuknya yang tidak wajar atau jenis spesiesnya belum diketahui, makhluk-makhluk ini sempat menghebohkan warga sekitar. Ada sebagian yang terungkap, namun ada pula yang masih menjadi teka-teki sampai sekarang. Dilansir brilio.net dari wittyfeed, Kamis (19/5), berikut 10 makhluk misterius yang sempat menggegerkan dunia.

1. Makhluk berbulu ditemukan di pantai Pulau Sakhalin, Rusia. Bangkai makhluk tak dikenal ini memiliki bulu yang panjang serta ukuran raksasa yang membuat para ahli bingung.



2. Manusia Ngengat. Sesosok makhluk mirip manusia terlihat terbang di langit Virginia Barat, AS tahun 1966. Tak lama setelah itu, ia tampak membentangkan sayapnya selebar 3 meter serta memancarkan sinar merah di matanya.



3. Moluska laut berusia 500 juta tahun. Makhluk laut langka ini diyakini berhasil selamat dari dua kepunahan besar dunia.



4. Monster raksasa ini muncul di Louisville, AS. Makhluk setengah kambing ini dilaporkan melihat beberapa kali. Dan setiap kali ia muncul, selalu ada kecelakaan besar terjadi.


5. Makhluk ini oleh warga setempat dinamai Setan Jersey karena muncul di New Jersey, AS. Lebih dari 2000 saksi mata melaporkan pernah menjumpai makhluk ini. Meski telah diusir berkali-kali selama 275 tahun, setan ini enggan untuk pergi.
READ MORE- makhluk aneh yang pernah menghebohkan dunia

Thursday, 3 November 2016

misteri piramad Giza dibongkar melalui Al Quran...bukan Barat


Sekian lama para saintis kebingungan tentang penjelasan bagaimana cara sebuah piramid yang menjadi antara binaan ajaib dunia dibina. Hal ini kerana teknologi bagi mengangkat batu-batuan besar mencapai ribuan kilogram ke puncak-puncak bangunan belum memungkinkan di zamannya. Apakah rahsia di sebalik pembinaan piramid ini?

Akhbar Amerika Times edisi 1 Disember 2006, menyiarkan berita saintifik yang mengesahkan bahawa Firaun menggunakan tanah liat untuk membina piramid! Menurut kajian tersebut disebutkan bahawa batu yang digunakan untuk membuat piramid adalah tanah liat yang dipanaskan hingga membentuk batu keras yang sukar dibezakan dengan batu asalnya.

Al-Quran Ternyata Lebih Dulu Punya Jawapan


Jika difahami lebih dalam, ternyata Al-Quran telah mendedahkan hal ini 1400 tahun sebelem mereka mendedahkannya, perhatikan sebuah ayat dalam Al Quran yang berikut:

وَقَالَ فِرْعَوْنُ يَا أَيُّهَا الْمَلَأُ مَا عَلِمْتُ لَكُمْ مِنْ إِلَهٍ غَيْرِي فَأَوْقِدْ لِي يَا هَامَانُ عَلَى الطِّينِ فَاجْعَلْ لِي صَرْحًا لَعَلِّي أَطَّلِعُ إِلَى إِلَهِ مُوسَى وَإِنِّي لَأَظُنُّهُ مِنَ الْكَاذِبِينَ

"Dan berkata Fir'aun: 'Hai pembesar kaumku, aku tidak mengetahui Tuhan bagimu selain aku. Maka bakarlah Hai Haman untukku TANAH LIAT kemudian buatkanlah untukku bangunan yang tinggi supaya aku dapat naik melihat Tuhan Musa, dan sesungguhnya aku benar-benar yakin bahawa Dia dari orang-orang pendusta. "(Al-Qasas: 38)

Para saintis mengatakan bahawa Firaun mahir dalam ilmu kimia dalam menguruskan tanah liat hingga menjadi batu. Dan teknik tersebut menjadi hal yang sangat rahsia jika dilihat dari kodifikasi nombor di batu yang mereka tinggalkan.

Profesor Gilles Hug, dan Michel Profesor Barsoum menegaskan bahawa Piramid yang paling besar di Giza, terbuat dari dua jenis batu: batu alam dan batu-batu yang dibuat secara manual alias olahan tanah liat.


 

Dan dalam kajian yang diterbitkan oleh majalah "Journal of American Ceramic Society" menegaskan bahawa Firaun menggunakan jenis tanah slurry untuk membina monumen yang tinggi, termasuk piramid. Kerana tidak mungkin bagi seseorang untuk mengangkat batu berat ribuan kilogram. Sementara untuk dasarnya, Firaun menggunakan batu alam.

Lumpur tersebut merupakan campuran lumpur kapur di tungku api yang dipanaskan dengan wap air garam dan berjaya membuat wap air sehingga membentuk campuran tanah liat. Kemudian olahan itu dituangkan dalam tempat yang disediakan di dinding piramid. Ringkasnya lumpur yang sudah diolah mengikut saiz yang dikehendaki tersebut dibakar, lalu diletakkan di tempat yang sudah disediakan di dinding piramid.

 

Profesor Davidovits telah mengambil sampel batu piramid yang terbesar untuk dilakukan analisis dengan menggunakan mikroskop elektron terhadap batu tersebut dan mencari jejak reaksi segera yang menegaskan bahawa batu diperbuat dari lumpur. Selama ini, tanpa penggunaan mikroskop elektron, ahli geologi belum mampu membezakan antara batu alam dan batu buatan.

 
Sebelumnya, seorang saintis Belgium, Guy Demortier, telah bertahun-tahun mencari jawapan dari rahsia di balik pembuatan batu besar di puncak-puncak piramid. Ia pun berkata, "Setelah bertahun-tahun melakukan penyelidikan dan kajian, sekarang saya baru yakin bahawa piramid yang terletak di Mesir dibuat dengan menggunakan tanah liat."

Penemuan oleh Dr Perancis Joseph Davidovits soal batu-batu piramid yang ternyata terbuat dari olahan lumpur ini memakan masa kira-kira dua puluh tahun. Sebuah kajian yang lama tentang piramid Bosnia, "Piramid Matahari" dan menjelaskan bahawa batu-batunya diperbuat dari tanah liat! Ini menegaskan bahawa kaedah ini tersebar luas di masa lalu. (Gambar dari batu piramid).

Sebuah gambar yang digunakan dalam casting batu-batu kuno piramid matahari mengalir di Bosnia, dan kebenaran sains mengatakan bahawa sangat jelas bahawa kaedah tertentu pada tuangan batu berasal dari tanah liat telah dikenal sejak ribuan tahun yang lalu dalam tamadun yang berbeza baik Romania atau Firaun!

 

Subhanallah! bukti menakjubkan yang menunjukkan bahawa bangunan bangunan raksasa, patung-patung raksasa dan tiang-tiang yang ditemui dalam tamadun tinggi saat itu, juga dibina dari tanah liat! Al-Quran adalah kitab pertama yang mendedahkan rahsia bangunan piramid, bukan para Ilmuwan Amerika dan Perancis.

Kita tahu bahawa Nabi saw tidak pergi ke Mesir dan tidak pernah melihat piramid, bahkan mungkin tidak pernah mendengar tentangnya. Kisah Firaun, terjadi sebelum masa Nabi saw ribuan tahun yang lalu, dan tidak ada satu pun di muka bumi ini pada masa itu yang mengetahui tentang rahsia piramid. Sebelum ini, para saintis tidak pasti bahawa Firaun menggunakan tanah liat dan panas untuk membina monumen tinggi kecuali beberapa tahun kebelakangan ini.

Ajaib, 1400 tahun yang lampau, Nabi Muhammad saw, berbilang tahun selepas Berakhirnya Dinasti Firaun memberitahu bahawa Firaun membina monumen yang kelak dinamakan Piramid menggunakan TANAH LIAT.

Kenyataan ini sangat jelas dan kuat membuktikan bahawa Nabi Muhammad saw tidaklah berbicara sesuai hawa nafsunya saja melainkan petunjuk dari Allah yang menciptakan Firaun dan menenggelamkannya, dan Dia pula yang menyelamatkan nabi Musa ... Dan Dia pula yang memberitahu kepada Nabi terakhir-Nya akan hakikat ilmiah ini, dan ayat ini menjadi saksi kebenaran kenabiannya di kemudian hari. 

READ MORE- misteri piramad Giza dibongkar melalui Al Quran...bukan Barat

Sejarah Piramida Mesir dan Misteri yang Perlu Kita Ketahui




piramida mesir
Sejarah piramida Mesir hingga sekarang masih banyak diperbincangkan karena daya tarik ilmuan akan kemegahan dan kecanggihan pembangunannya pada jaman dahulu dimana teknologi belum ditemukan seperti sekarang ini. Banyak ilmuan yang mencoba menguak misteri piramida Mesir baik dari cara pembangunannya sampai munculnya teori konspirasi adanya hubungan antara piramida dengan alien.
Misteri piramida mesir menjadi mitos Mesir yang sampai sekarang banyak didiskusikan oleh kalangan khususnya pencinta teori konspirasi, pasalnya masih banyak rahasia dibalik piramida yang megah ini. Banyak pertanyaan yang bermunculnya terkait dengan pembangunan piramid ini.
Siapa sebenarnya yang membangun Piramida mesir ini dengan kecerdasan dan keakuratan yang luar biasa sehingga menciptakan sejarah piramida mesir penuh misteri. Untuk apa tujuan dibangunnya piramida ini? mari kita kupas hal tersebut di bawah ini.

Sejarah Piramida Mesir

sejarah piramida mesir sejarah piramida mesir Sejarah Piramida Mesir dan Misteri yang Perlu Kita Ketahui sejarah piramida mesir
Sejarah piramida mesir dimulai ketika sebagian masyarakat dari kerajaan poshi menduduki tempat ini pada abad ke 6 SM. Mereka kehilangan kedudukannya lebih dari 2.000 tahun lebih dan menerima kekuasaan dari kerajaan yunani, kerajaan islam, roma dan negara lainnya.
Sejak zaman itu banyak karya besar akan sejarah piramida Mesir khususnya membahas tentang kerajaan Firaun, karya besar akan sejarah tersebut sedikit demi sedikit dihancurkan dan digantikan dengan budaya baru yang masuk ke daerah tersebut, namun beberapa tim peneliti sejarawan masih dapat menemukannya.
Pertama kali penggalian dilakukan pada masa jenderal Khalifah Al-Ma’mun pada tahun 820 M, mereka menemukan jalan rahasia masuk ke dalam piramida, berharap pada saat itu ditemukannya harta karun berupa emas, berlian maupun yang lain terkubur disamping peti para raja mesir pada saat itu, namun naasnya mereka tidak menemukan satu buah harta karun sama sekali, bahkan dinding dari makam tersebut kosong tidak ada ukiran satupun yang ditemukan.
penggalian piramida mesir sejarah piramida mesir Sejarah Piramida Mesir dan Misteri yang Perlu Kita Ketahui pembangunan piramida mesir
Sejarawan meneliti sejarah piramida Mesir jika pada saat pertama kali penggalian pasukan oleh Khalifah Al-Ma’mun sudah mengalami pencurian harta karun terlebih dahulu, namun mereka menyimpulkan jika sangat sulit mencuri harta karun melalui jalan lain dan juga menghapus semua ukiran yang ada di dinding makam tersebut.
Namun penggalian selanjutnya mengungkapkan sejarah piramida Mesir banyak ditemukan harta karun disekitar makam yang pada akhirnya disimpan oleh pemerintah setempat untuk dijadikan pameran dan diamankan dari para penjarah harta karun.
Banyak pendapat yang bermunculan tentang sejarah Piramida Mesir ini mulai dari bangunan makam pada zaman Firaun, bangunan peninggalan UFO, bahkan ada juga yang berpendapat jika piramida ini merupakan bangunan peninggalan bangsa Atlantis.
Namun dalam sebuah catatan berjudul Inventory Stela mengungkapkan sejarah piramida Mesir yang berbeda dengan para peneliti, dalam catatan tersebut dikatakan jika piramida mesir sudah ada sebelum Khufu, catatan pada batu prasasti tersebut berbeda dengan pandangan tradisional masyarakat sekitar.
Dengan berkembangnya teknologi yang ada saat ini diharapkan dapat dengan mudah meneliti sejarah utama atau asal usul piramida Mesir yang masih menjadi misteri hingga saat ini.
Baca juga : Misteri Danau di Himalaya Dengan Ratusan Kerangka Awet Di Dalamnya

Proses Pembuatan dan Pemangunan Piramida Mesir

pembangunan piramida mesir kuno sejarah piramida mesir Sejarah Piramida Mesir dan Misteri yang Perlu Kita Ketahui pembangunan piramida mesir kuno
Sejarah Piramida Mesir tidak luput dari proses pembuatan dan pembangunan Piramida yang begitu mengagumkan, begitu banyak piramida yang berdiri di Mesir mulai dari ukuran besar sampai bangunan yang telah hancur.

Berbagai penelitian telah dilakukan terkait misteri pembangunan piramida Mesir ini, bukan hanya menyusun 3 juta batu menjadi bentuk kerucut ternyata konstruksi Piramida ini sudah dirancang dengan begitu canggih. Faktor terpenting adalah bagaimana meletakan titik puncak yang harus pas dari 4 sudut bangunan tersebut, jika melenceng sedikit saja titik pusat tidak akan menyatu.
Teknologi apa yang digunakan pada jaman dahulu sehingga dapat menyusun 3 juta buah batu masing-masing batu memiliki bobot 2.3 ton sehingga membentuk kerucut sempurna, ini masih menjadi misteri hingga saat ini.

Jean Francois Champollion yang mendapat julukan Bapak Mesir Kuno Modern ini mengungkapkan sejarah  piramida Mesir jika manusia yang mendirikan Piramida berbeda dengan manusia jaman sekarang, ia mengungkapkan jika dalam pembangunannya memerlukan manusia raksasa.
Master Li Hongzhi, seorang penceramah pada tahun 2002 saat ia melakukan ceramah keliling Amerika Utara juga menyinggung jika manusia sulit berfikir bagaimana sejarah piramida Mesir dibuat, bagaimana mereka mengangkut batu besar kemudian mereka susun menjadi bentuk kerucut sempurna, ia menuturkan jika mungkin pembangunan piramida dibantu oleh raksasa.

Penelitian terbaru dilakukan oleh Daniel Bonn dari University of Amsterdam berhasil menemukan teka teki bagaimana mengangkut batu besar tersebut, hasil riset ini diterbitkan di jurnal Physical Review Letter. Ia mengungkapkan jika mengangkut bebatuan tersebut menggunakan gerobak dan menggunakan jalan yang telah dibasahi sedikit dengan air, ia mengungkapkan jika pasir yang sedikit diberi air dapat memberi daya tarik hingga 50 persen, ini menjadi sejarah piramida Mesir terbaru.

Misteri Piramida Mesir

Sejarah piramida Mesir memang sangat luas jika dibicarakan, berikut beberapa fakta misteri Piramida Mesir yang masih berkembang hingga sekarang.
  1. Proses pembangunan Piramida mesir memang sulit dijelaskan karena bagaimana seseorang dapat mengangkut dan menyusun balok besar berbobot sekitar 2 ton, nyatanya banyak ditemukan bangunan besar juga berasal dari batu balok berukuran besar, sebagai contoh Kastil Sacsahuaman di pinggiran Mexico yang tersusun dari batu berukuran lebih dari 100 ton, sebenarnya bagaimana cara mereka membangun tempat tersebut juga masih menjadi misteri sejarah piramida Mesir tersendiri.
  2. Sphinx patung singa berkepala manusia memiliki tinggi 20 meter dan panjang 73 meter dianggap dibuat pada masa kerajaan Firaun ke-4 yaitu Khafre, namun setelah diteliti oleh tim ilmuan mengatakan jika hasil penelitian mereka membuktikan jika bangunan ini dibuat lebih tua dari catatan sejarah yang sudah dibuat sekarang.
  3. Ahli ilmu pasti Swalle Rubich dalam “Ilmu Pengetahuan Kudus” menunjukkan sejarah piramida Mesir pada tahun 11.000 SM, Mesir pasti telah mempunyai sebuah budaya yang hebat. Pada saat itu Sphinx telah ada, sebab bagian badan singa bermuka manusia itu, selain kepala, jelas sekali ada bekas erosi. Perkiraannya adalah pada sebuah banjir dahsyat tahun 11.000 SM dan hujan lebat yang silih berganti lalu mengakibatkan bekas erosi.
  4. Teknologi bangsa Mesir kuno tidak mungkin dapat mengukir dan membuat konstruksi piramida yang rancangannya super rumit dan sulit dicerna oleh akal manusia.
  5. Beberapa ilmuan berpendapat jika sejarah piramida Mesir jaman dahulu di Mesir ada sebuah budaya sangan maju yang hilang karena faktor alam dan meninggalkan bangunan Piramida dan bangunan lainnya dengan teknik pembangunan sempurna.

Teori Konspirasi Piramida Mesir

misteri piramida mesir sejarah piramida mesir Sejarah Piramida Mesir dan Misteri yang Perlu Kita Ketahui misteri piramida mesir
Sejarah piramida Mesir banyak memunculkan berbagai pendapat hingga munculnya beberapa teori konspirasi hubungan piramida Mesir dengan alien, ada salah satu pecinta teori konspirasi mengatakan jika Piramida Mesir dibuat pada saat penduduk bumi berjumlah sedikit sekitar 20 juta orang, padahal untuk membuat semua piramid di Mesir membutuhkan lebih dari populasi tersebut, untuk itu bagaimana mereka membuatnya?

Ada yang menghubungkan pembangunan tersebut melibatkan alien, karena ada beberapa dinding bangunan piramida yang menggambarkan kedatangan pesawat mirip UFO dan manusia berbentuk aneh menyerupai alien.
READ MORE- Sejarah Piramida Mesir dan Misteri yang Perlu Kita Ketahui

Misteri 4.500 Tahun Piramida Giza Akhirnya Terungkai

Selama 4.500 tahun, Piramida Besar Giza menyimpan rahasia di bawah tumpukan batu yang menjulang. Tak ada yang tahu kamar dan lorong yang berada di dalam bangunan raksasa itu.
Namun kini, setelah penelitian panjang, para ilmuwan mengklaim menemukan terowongan di balik dinding-dinding batu Piramida Besar Giza, dan akan segera menguak misteri besar di dalamnya.
Dikutip Dream dari Daily Mail, Senin 6 Juni 2016, para ilmuwan ini telah memindai Piramida Besar Giza dengan partikel kosmik yang disebut dengan nama muon –subatom yang tidak stabil. Hasil penelitian ini diharapkan kelar akhir bulan ini.

Para ilmuwan menggunakan hasil pemindaian ini untuk menciptakan peta, untuk mengetahui bangunan di dalam piramida yang memiliki ketinggian 146 meter ini. Mereka mengklaim peta ini mampu membongkar rahasia kuno yang terkubur di bawah bebatuan ini.
Menurut Zahi Hawass, arkeolog terkemuka sekaligus mantan Menteri Kepurbakalaan Mesir, pemindaian ini merupakan hasil kerja sama dengan para peneliti dari Prancis. " Penelitian ini sekarang masih berjalan," kata dia.

" Dan jika pemindaian ini berhasil mendeteksi satu dari tiga kamar yang telah diketahui ada di dalam, kami akan melanjutkan pemindaian," tambah dia.
Tahun lalu, pemindaian panas telah menidentifikasi penyimpangan besar pada Great Pyramid, piramida terbesar dan tertua di Giza yang merupakan satu dari tujuh keajaiban dunia ini.
Scan itu mengidentifikasi tiga batu yang berdekatan dengan suhu lebih tinggi dari yang lainnya. Temuan itu membawa para ilmuwan pada teori bahwa piramida itu menyembunyikan kamar rahasia yang belum diketahui.

Berdasar temuan itu, tim peneliti kemudian membentuk proyek ScanPyramid menggunakan muon, subatomik kecil yang dihasilkan oleh pantulan sinar kosmik di Bumi dan dinding-dinding piramida yang tersusun dari bebatuan seberat 15 ton.

Dulu, Hawass meragukan hasil scan ini, menyatakan tak mungkin ada kamar rahasia itu. Namun kini dia yakin adanya kamar rahasia yang terpendam di dasar Piramida Besar Giza itu. Dia rupanya sepakat dengan pendapat adanya kamar rahasia di Piramida Besar Giza.
" Diperlukan ahli Mesir Kuno untuk melihat semua ini, jika tidak akan terjadi kesalahan," kata Hawass. " Saya harap scan ini akan membantu kita mendapat informasi yang akurat."
Great Pyramid atau Piramida Besar Giza diduga kuat dibangun untuk makam Firaun Khufu, yang juga dikenal sebagai Cheops, yang meninggal sekitar tahun 2566 Sebelum Masehi.
Piramida ini diyakini dibangun dalam periode 10 hingga 20 tahun, disusun dari sekitar dua juta ton batu, yang terdiri dari 300 ribu balok batu. Pembangunan piramida ini diduga selesai sekitar tahun 2560 Sebelum Masehi.

Bulan lalu, arkeolog menampilkan hasil pemindaian 3 Dimensi yang dilakukan dengan moun di Piramida Bent di Dashur, ibukota Mesir Kuno, yang usianya juga 4.500 tahun.
“ Menurut pendapat saya, Piramida Khufu masih menyimpan banyak rahasia,” ujar Hawass.
READ MORE- Misteri 4.500 Tahun Piramida Giza Akhirnya Terungkai