Friday, 15 January 2016

Pengalaman di Cikampek Indonesia

Sumbangan Mazri Yusoff

Waktu itu tahun 1999 , saya cuma ingat tahun nya kerana tahun itu terjadi kerusuhan hebat di Indonesia. Kebetulan company tmpt sy keje tu baru pindah ke factory baru tepatnya di daerah Bukit Indah , Cikampek ... tempat tu memang lah seram gile pada waktu malam dan banyak lah cerita yg beredar dari staff2 dan penduduk kampung di sekitar tmpt tu...

Waktu bangunan tu dibangun pun memang ada makan korban dan meninggal. Banyak yg bilang "Pak Mazri kalo pulang dari pabrik jangan bawa mobil lewat belakang ya pak, banyak orang udah ngeliat pocongan, hati2 ya Pak".. pendek kan cerita , malam itu adalah malam pertama kita keje sampai tengah malam dan tugas saya untuk mengunci semua pintu factory.. saya pun ajak kawan saya Pak Budi utk sama2 pastikan pintu dan tingkap ditutup rapi... boleh tahan lah besar beb factory tu.... yang aneh nya waktu kita tengah inspection kat daerah belakang factory tu, tetiba je ada angin sejuk semacam je menyapa kita.... saya pun tak berani nak cakap apa2 dan Pak Budi pun nampak cepat jalan coba nak kejar saya yang dah mcm atas angin berjalan cepat.. maklum lah saya ni memang penakut!! hahaha Yang aneh nya setengah jalan ke depan saya dan pak budi terdengar ada orang panggil kita "Hey !Hey! Hey! apalagi kita pun cabut lari... sampai di security post , budak2 security pun tanya kenapa dan kita pun bilang lah apa yg baru kita dengar.... yang saya ingat di belakang factory tu memang ada mata air dan tu memang tmpt benda2 tu tinggal....

Selepas tu saya pun suruh bapak2 security pergi tengok tempat tu pasal saya takut ada workers yang tertinggal... Lepas dorang balik, dorang report bilang semua tingkap terbukak dan bau wangi bunga kat belakang... saya pun bilang "Ya udah gak apa2 , malam ini gak usah kebelakang" pokoknya banyak lagi lah kejadian2 aneh sampai boss saya pun fed up dan akhirnya dengar cakap orang2 kampung situ kena sembelih lembu dan tanam kepala lembu depan factory...

No comments:

Post a Comment